TERRAZAS DE LOS ANDES: STRIJDEN MET DE NATUURELEMENTEN

Maandag 03 december 2018

Mensen strijden al lange tijd tegen de natuurelementen, vaak tevergeefs. Hoe hard we ook vechten, moeder natuur blijft haar oerkrachten tonen. Bodega Terrazas de los Andes heeft het goed bekeken: zij strijden niet tegen de elementen maar leven in harmonie met de natuur en halen zo het beste uit de aarde, de lucht, het bergwater en de zon.

WAAR HET ALLEMAAL BEGON

Het is 1959 als het Franse wijnhuis Moët & Chandon zijn wijnexpert naar Zuid-Amerika stuurt om nieuwe gebieden te ontdekken voor het maken van premium wijnen. Na een lange tocht komt Renaud Poirier aan bij Luján de Cuyo in Mendoza. Hij ziet direct: dit is dé plek voor ons.

De verkoop van mousserende wijnen loopt perfect en in 1996 besluit Moët & Chandon om ook stille wijnen te maken onder de naam Terrazas de los Andes. Om dit te realiseren kopen zij een oude bodega die dan in handen is van de wijnfamilie Arizu. In 1999 komen de eerste wijnen op de markt: de Malbec Reserva en Gran Malbec, de voorloper van Las Compuertas single vineyard.

Waar schaarste leidt tot overvloed

Terrazas de los Andes weet letterlijk de beste vruchten te plukken van het ruige Andesgebergte. De innovatieve en gepassioneerde wijnmakers hebben jarenlang elke millimeter van het gebied verkend om te weten te komen welk stukje grond op welke hoogte het best bij een druivensoort past. Het resultaat: de meest pure uitdrukking van iedere soort in overheerlijke, unieke wijnen.

En dat resultaat is best bijzonder. Als je de grond bekijkt, dan zou je eerder wegrennen dan er een wijnbedrijf beginnen. Maar hoe slechter de omstandigheden hoe beter de druif, lijkt het. De koude nachten, de zonovergoten dagen, weinig regenval en de rotsachtige grond met weinig tot geen organische elementen zorgen ervoor dat de wijnstokken enorm hard moeten werken. En onder het motto ‘no pain, no gain’ zorgt dit harde werken ervoor dat de druiven een levendige en intense smaak krijgen. Overdag krijgen de druiven volop zon om lekker te groeien, ’s nachts wordt de rijping afgeremd. Dit zorgt ervoor dat de zuurgraad laag blijft. Combineer je dit met de mineralen die het smeltwater van de Andes biedt en je hebt de ideale omstandigheden voor rijke wijnen.

Waar een plus een drie is

Terrazas de los Andes blijft aantrekkingskracht uitoefenen op de Fransen en dat is ook niet zo gek. Dit bijzondere wijnhuis staat bol van de passie en kennis van het klimaat en de grond in Mendoza. Dan is het een kwestie van tijd dat een gerenommeerd Frans wijnhuis dat precies weet hoe je state-of-the-art wijnen maakt op de stoep staat.

En dat is wat Pierre Lurton van Chateau Cheval Blanc in 1999 doet. Hij ziet de potentie én weet dat hij die niet alleen ten volle kan benutten. Hij heeft iemand nodig die de omgeving op z’n duimpje kent en die vindt hij bij bodega Terrazas de los Andes en daar zijn ze de Fransen wel gewend.

De twee wijnhuizen slaan de handen ineen en starten het prestigieuze wijnproject Cheval des Andes: de perfecte samensmelting tussen het Franse savoir faire en het uitzonderlijk krachtige Argentijnse terroir. En wat levert dat spectaculaire blends op! De vijf variëteiten – Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot – worden ieder jaar perfect op elkaar afgestemd en geassembleerd tot de meest expressieve en verfijnde Grand Cru wijnen van de Andes.

Dit is overigens niet de enige samensmelting van de ‘Oude en de Nieuwe wijnwereld’ die tot prachtige wijnen heeft geleid. Nog bekender is de samenwerking tussen Rothschild, de beroemdste wijnfamilie uit Bordeaux en Catena, de grondlegger van Malbec en Argentinië.

Maar dat even terzijde: terug naar Cheval des Andes

Waar deze heerlijke wijntjes te drinken zijn

Wij zouden geen Argentijnse wijn bar zijn als we geen Cheval des Andes op de wijnkaart hadden staan.

Of je nu binnen zit of neerploft op ons verwarmde terras aan het water en of je nu alleen een glaasje drinkt of er een heerlijke middag en avond van maakt met lekkere Argentijnse picadas: de Cheval des Andes 2015 is jouw beste tafelgenoot.

Deze fijne blend van Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot/, Cabernet Franc en Petit Verdot heeft een dieppaarse kleur en intense aroma’s van kersen, pruimen, leer, koffie en tabak. Geniet van zijdezachte tannines en een volle complexe smaak.

Ben je meer van het echte Argentijnse werk? Dan hebben we voor jou de Las Compuertas Malbec 2013 van Terrazas de los Andes: een volle, ronde wijn met diepe geuren en smaken van rood fruit en donkere chocola.

Perfecte wijnen voor een winterse wijnavond!