Terug naar Buenos Aires

Donderdag 18 augustus 2016

Ons laatste bezoek aan Buenos Aires in november 2014 lijkt alweer eeuwen geleden. Hoog tijd om onze favoriete stad weer eens te bezoeken.

Is het nog steeds zo’n heerlijke plek? Er is namelijk nogal wat veranderd. Argentinië heeft een nieuwe president die flink wat stof doet opwaaien. We zijn benieuwd wat we hiervan merken.

Maar de grootste vraag is toch wel: zijn er bijzondere nieuwe restaurants bijgekomen waardoor we ons kunnen laten inspireren?

Nieuwsgierig en met sappige steaks, pittige ceviches en gezellige picada’s en asado’s in gedachten stappen we het vliegtuig in: klaar voor een nieuw avontuur in Buenos Aires! De stad waar oud en nieuw, Zuid-Amerika en Europa, de tango en uitbundig eten perfect samensmelten

Veranderd en toch hetzelfde

De unieke sfeer is nog hetzelfde. Wel merken we de eerste verandering gelijk bij aankomst: de ‘blue’ dollar is niet meer. De nieuwe regering heeft een einde gemaakt aan de officieuze wisselkoers van de Argentijnse peso met een devaluatie tot gevolg. Bij ons eerste bezoek in 2004 kregen we vijf pesos voor een euro, in 2014 waren dit er al elf en nu krijgen we er zestien en op sommige plaatsen zelfs achttien. Contant betalen met euro’s loont nog steeds.

We horen dat president Macri in een razendsnel tempo de ene maatregel na de andere afkondigt. Helaas krijgt hij de inflatie nog niet onder controle en de economie niet aan de praat. Als we met voorstanders praten, dan geven ze aan dat de twaalf jaar van economische stilstand onder het bewind van Kirchner niet in zeven maanden ongedaan gemaakt kan worden.

De toekomst zal uitwijzen of de maatregelen Argentinië verbeteren.

Wij gaan ondertussen door met genieten van al het heerlijke dat Buenos Aires te bieden heeft. Geven we gelijk de economie een boost.

Nieuwe restaurants in Buenos Aires

Dineren in klassieke ‘parillas al carbon’ als Don Julio en La Cabrera is fantastisch, maar kennen we al.

We willen ons dit keer echt laten inspireren en volledig onderdompelen in Zuid-Amerikaanse sferen. En dat is gelukt! In een aantal restaurants die niet alleen heerlijk eten serveren, maar een complete beleving bieden.

Twee ervan willen we jullie niet onthouden:

De verborgen culinaire schat: Steaks by Luis

Als je het adres niet hebt, dan loop je er gegarandeerd voorbij. Niets aan de buitenkant doet vermoeden dat hier een bijzonder gezellig restaurant zit. Eenmaal over de drempel hebben we nog steeds niet echt het idee in een restaurant te staan. Het closed door principe, de lange eettafel en de huiselijke sfeer geven ons het gevoel bij een Porteño (bewoner van Buenos Aires) thuis te zijn.

En hiermee heeft Steaks by Luis alles in huis om te genieten van een echte Argentijnse asado met al zijn rituelen en tradities.

In intiem gezelschap borrelen we met empanadas en picadas en dan barst de asado los.

Luis vult de tafel met een prachtige plank vol chorizos en achuras (orgaanvlees) en overheerlijke provoleta. Onder het motto ‘eerst proeven dan uitleggen’ beginnen we te eten.

Als we tevreden achterover zakken, horen we wat we gegeten hebben: zwezerik, niertjes en dunne darm, bloedworst, twee soorten chorizo, vascio (bavet) en asado de tira (ribstuk).

Een behoorlijke kluif, maar als de sappige bife de chorizo op tafel komt, vergeten we spontaan hoe vol we al zitten. Argentinië en zijn vlees, het blijft een droomhuwelijk.

De vader des huizes, Luis hemzelf, serveert, legt uit en geniet zichtbaar van ons genieten. Deze intieme, interactieve manier van eten bevalt ons heel goed.

De ultieme verwenning: iLATINA

De volgende dag kiezen we voor de winnaar van de ‘One to watch award 2015’ van de restaurantgids ‘Latin America’s 50 best restaurants’ en de huidige no. 1 op TripAdvisor: iLATINA.

De Colombiaanse chef Santiago Macías Acuña heeft heel Latijns-Amerika doorkruist op zoek naar de beste smaken die hij allemaal heeft verwerkt in een perfect 7-gangen menu met sappig vlees, verse vis en zeevruchten, bijzondere groenten en salsa’s waar je je vingers bij aflikt

Onze favoriet is de Nikkei ceviche met gerookte garnaal, scholfilet en gekarameliseerde octopus in ‘leche de tigre’.

Op een goede tweede plaats komt de kwartel gemarineerd in achiote met blauwe maïstortilla, avocado en Oaxacan mole, een goddelijke Mexicaanse mole met cacao en chilipeper en, volgens de gastheer, nog 98 ingrediënten. 

En dan die wijnen….

Aiaiai, die wijnen van Argentinië. Ze blijven ons verassen. Bij het 7-gangen menu worden perfect passende wijnen geschonken. Naast de heerlijke Cabernet Franc van Bodega Lagarde is de Chardonnay van Manos Negras onze favoriet: geen hout en tonen van witte chocolade. Wat een verrassing.

En we hebben weer iets geleerd. Manos Negras blijkt het jonge wijnbedrijf te zijn van twee voormalige werknemers van Catena Zapata, Jeff Mausbach en Eljandro Sejanovich en twee wijnmakers uit Nieuw-Zeeland.

Onze conclusie: Buenos Aires is en blijft een heerlijke stad om te bezoeken!

Meer verhalen horen? Kom dan langs voor een lekkere lunch aan het water.