formentor-theehuis-hillegersberg-mendoza

Terug naar Formentor

Zaterdag 30 november 2013

Mendoza is gelegen aan de Bergse Plas; een unieke en sfeervolle locatie. Het is een prachtig stukje in de natuur, maar ook in een gebied met leuke winkels en waar eigenlijk altijd wel iets te doen is. Maar dat is niet zomaar ontstaan.

Het ontstaan van Formentor

In de jaren ’60 heeft Klaas van Duyn twee winkels gekocht aan de Weissenbruchlaan. Toen aan hem werd gevraagd wat hij met deze winkels wilde doen, antwoordde hij dat hij van het ene pand een café-restaurant wilde maken. Het andere pand zou een tearoom worden. Hier werd geschokt op gereageerd. Want dat zou toch betekenen dat de prijzen van de flats aan de overkant hun waarde zouden verliezen! Hij kreeg daarom een nieuw aanbod. Tegenover de winkels lag een stuk grond, een soort ‘boerenkooltuintjes’ en dat werd hem aangeboden. Hij ging op het voorstel in en kon zo Theehuis Formentor oprichten aan de Bergse Voorplas; een gouden locatie.

Daarna ging het heel snel en Formentor werd een succesvol concept. Dat lag ook wel in de lijn der verwachtingen, omdat Van Duyn meerdere bedrijven heeft ontwikkeld tot succesvolle en gezonde bedrijven. Een voorbeeld hiervan is ’t Fust, op het Stadhuisplein in Rotterdam. De reden van dit succes is dat Van Duyn vooral kijkt naar wat de mensen eigenlijk willen. Hier past hij vervolgens zijn beleid op aan. Entertainment bieden en mensen zich op hun gemak laten voelen. Dat zijn binnen deze branche de belangrijkste onderdelen voor een succesvol bedrijf.

Modeshows bij Formentor

Dat er entertainment was, was op meerdere manieren duidelijk. Voor iedereen was er wel wat. Zo werden er voor de dames regelmatig modeshows georganiseerd in Formentor, met behulp van vier of vijf bedrijven die hierdoor hun producten of diensten konden demonstreren. De mannequins showden namelijk kapsels, schoenen, japonnen, pakjes en brillen. Ze liepen in de zomermaanden over het terras, langs de tafels. Terwijl zij zelf uitzicht hadden op de zeilbootjes op de plas, konden de toeschouwers de modellen bewonderen. Het zag er gezellig en fleurig uit, en dat werd versterkt door de aanwezigheid van bekende mensen, zoals Miss Bril 1960, Rudi Carrel, of gastvrouw Karin Kraaijkamp. Om de zomerse stemming te versterken waren er ook optredens van Ans en Jaap Daniels. Dit alles zorgde voor een goede sfeer en een enthousiast publiek.

 

Theehuis Formentor - Hillegersberg - Bergse Voorplas

Schaatswedstrijden op de plas

Tegenover die fijne, warme zomers stonden de koude winters. Het voordeel van Formentor is dat het aan de Voorplas lag, waar mensen graag gingen schaatsen. De gemeentelijke plantsoenendienst veegde daarom een royale ijsbaan (in de vorm van een ringbaan) aan. Het ijs werd ook geëgaliseerd. Hierdoor kwamen er duizenden schaatsliefhebbers naar de Voorplas. Formentor speelde hier goed op in door schaatswedstrijden te organiseren. Deze vonden elke woensdag vanaf 14:00 uur plaats. Er werden zelfs prijzen beschikbaar gesteld door diverse bedrijven. Aan onderwijzend personeel werd gevraagd of het wilde helpen met het leiden van de wedstrijden.

Beste windsurfers van de wereld

Dat Formentor aan het water gelegen is, zorgde voor nog meer voordelen. Zo kwamen de beste windsurfers van de wereld naar de Bergse Voorplas voor de Mistral Kampioenschappen van Rotterdam. Het startsein werd gegeven bij Formentor.

Formentor als hart van Hillegersberg

Formentor organiseerde nog meer activiteiten en evenementen, zoals een jaarlijks bezoek van Sinterklaas, waardoor het bedrijf ook de kinderen bereikte. Zoals we eerder al zeiden: er was voor iedereen wel iets dat hem of haar aansprak. Dankzij deze activiteiten bleef de buurt levendig en kwamen er veel bezoekers naar Hillegersberg. De locatie is sindsdien altijd met horeca ingevuld, maar toch was Formentor het middelpunt van de gemeenschap.