TORRONTES: EEN WIJNTJE MET EEN RANDJE

Vrijdag 06 juli 2018

Lijkt ze op een Chardonnay, heeft ze iets van een Sauvignon Blanc in zich of neigt ze toch meer naar een Pinot Grigio? Nee, de Torrontés laat zich niet vergelijken. Ze is ook zeker geen allemansvriend, maar je kunt jezelf geen wijnliefhebber noemen als je niet een keer in je leven een Torrontés hebt geproefd. Kenners zeggen zelfs dat er een vóór en een ná is bij het proeven van een Torrontés. De wijn blijft voor altijd in je geheugen gegrift, of je haar nu als vriend of vijand beschouwt.

Ben je voorzichtig en schuw je het avontuur? Dan ben je geen partij voor haar. Maar laat je het nieuwe toe, dan kan deze unieke dame zomaar jouw nieuwe favoriete terrasmaatje worden.

Ga je mee op avontuur met dé enige echte inheemse Argentijnse wijn, uniek in de wijnwereld?

Wijn met een missie

De herkomst van de Torrontés druif is bijna net zo mysterieus als haar ondefinieerbare smaak. Ze is een natuurlijke kruising tussen de ‘Muscat de Alejandro’ en de missie-druif die lokaal ‘Criolla Chica’ wordt genoemd. Beide druiven zijn in de zestiende eeuw door Spaanse veroveraars en missionarissen naar Argentinië gebracht en verder verspreid.

De Muscat is een zoetgeparfumeerde witte druif en de Criolla Chica een zwarte druif die bedoeld was om communie-wijn mee te maken. Uit deze twee onwaarschijnlijke ouders is de Torrontés-druif ontsprongen: geboren om bijzondere dingen te doen.

Er zijn drie soorten Torrontés: Torrontés Mendocino (uit Mendoza), Torrontés Sanjuanino (uit San Juan) en Torrontés Riojano (uit Cafayate, Salta). De eerste twee zijn niet echt bekend en ook minder geliefd. De druif voelt zich het prettigst in de hooggelegen, geïsoleerde vallei Cafayate en zorgt daar voor de lekkerste Torrontés wijnen. Wijnhuizen uit Mendoza en andere streken in Argentinië halen hun Torrontés druiven ook vooral uit Salta.

Verwarring

Als je voor het eerst een slok Torrontés wil nemen, denk je waarschijnlijk dat er iets niet goed is gegaan. Heb je nu echt een mierzoete witte wijn gekregen? Negeer de ‘abort mission’ alarmbellen en neem toch een slok. Als een echte mysterieuze dame betaamt, zorgt de Torrontés nu eenmaal graag voor verwarring. Laat je niet afleiden door de bloemige geuren van de Muscatel die je doen denken aan een veld vol met jasmijn, rozen en lavendel. Al snel proef je een droge wijn met een heerlijke frisse afdronk van grapefruit, citroen en groene appel en je weet: hier kan ik me uitstekend mee vermaken tijdens een warme, zwoele zomermiddag en –avond.

Torrontés proeven?

Doe deze zomer eens gek en ga voor een van de heerlijke Torrontés wijnen op onze wijnkaart, allemaal afkomstig uit Salta:

COLOMÉ Torrontés 2016 (fles): Een heerlijke verfijnde Torrontés met een geur van risse bloemaroma's gecombineerd met abrikoos, citroen en grapefruit en tonen van kamperfoelie en rozen. Hier blijf je aan ruiken. Vergeet niet te proeven, want het boeket van wit en citrusfruit met fijne zuurgraad is heerlijk, net als de krachtige en aromatische afdronk.

TERRITORIO Torrontés 2017 (glas en fles): Een milde droge wijn met in de geur een vol boeket van wit en geel fruit aangevuld met citrusschillen en passievrucht. Het is een frisse gladde wijn met een uitstekende zuurgraad met smaakaroma’s van perzik, witte peer, passievrucht en iets van groene appel.

EL PORVENIR Laborum Torrontés oak fermented 2016 (glas en fles): Je ruikt eerst een elegante geur van zoet fruit als ananas en lychee gemengd met rozen en hints van honing en vanille. Je proeft een zachte, ronde wijn met een uitgebalanceerde zuurgraad.

AMALAYA Blanco de Corte 2015: 85% Torrontes/ 15% Riesling: Riesling is een perfecte partner om de Torrontés nog meer te laten stralen. Deze op en top frisse wijn geeft een geur en smaak van grapefruit, limoen en bloemige tonen.