torrontes-cafayate-wijn-mendoza

Torrontés, de verrassende witte druif van Argentinië

Vrijdag 23 mei 2014

Bij Wine bar Mendoza houden we van wijnen met karakter. Wijnen die eigenlijk zo uniek zijn, waardoor ze geschikt zijn voor specifieke situaties. Zo kies je bij een malse ossenhaas bijvoorbeeld voor een mooie rode wijn, zoals een Malbec uit Mendoza. Wanneer je lekker op een terrasje zit en geniet van het mooie weer, zul je eerder kiezen voor een verkoelende droge witte wijn. Daarvoor leent Torrontés zich uitstekend.


Torrontes wijn - Wine bar Mendoza
 

Een verfrissende wijn bij subtiele smaken

Torrontés is een witte wijn gemaakt van de Torrontés druif, welke uniek is voor Argentinië. De wijn heeft een aromatisch karakter en een bloemige geur, maar smaakt droog en fris. De Torrontés is licht, heeft karakter en is intens. De zuren komen hierbij goed tot hun recht. Daardoor is de wijn bijvoorbeeld goed te combineren met vis, schaaldieren, salades en door het aromatische karakter zelfs met pittige Oosterse gerechten.

Torrontes wijn - Wine bar Mendoza
 

Waarom is de Torrontés wijn zo lekker?

De Torrontés druif komt het beste tot haar recht in de Cafayate / Valle de Calchaqui regio, in Salta. Dit is het hoogstgelegen wijngebied van Argentinië, op een hoogte van 1.600 tot 2.000 meter. Door deze hoogte en de frisse berglucht is het hier altijd warm overdag en koel in de nacht, en daarnaast is het er ook altijd zonnig. Dit gebied kent gemiddeld maarliefst 350 zonnige dagen per jaar! Dat zijn uitstekende omstandigheden voor de Torrontés druif, die hierdoor goed van smaak wordt.

De meest bijzondere Torrontés in ons assortiment is die van Bodega Colomé (87 punten Wine Spectator). De druiven van deze estate groeien op een hoogte van 2.400 meter bij het plaatsje Molinos, maar de bodega heeft zelfs wijngaarden op 3.000 meter! De aromatische eigenschappen van de Torrontés druif komen in deze wijn prachtig tot uitdrukking. Bodega Colomé, onderdeel van Hess Family Estates, stamt uit 1834 en is daarmee de oudste bodega van Argentinië.

Het Mendoza gebied is op veel plaatsen te warm voor de Torrontés druif. Daarom gebruiken de meeste wijnhuizen uit Mendoza druiven uit Salta voor hun Torrontés, zoals de Terrazas de los Andes Torrontés reserva (86 punten Wine Spectator).

Weer of geen weer, de zon schijnt altijd bij Mendoza

Nu het er toch echt op lijkt dat de zomer ons heeft gevonden ben je natuurlijk van harte welkom op ons terras! Kom lekker genieten van de heerlijke, frisse smaak van de Torrontés wijn en van het mooie weer.
Mocht het weer toch weer slechter worden (het blijft tenslotte Nederland, met iets minder zonnige dagen dan Argentinië), dan kun je natuurlijk ook altijd binnen komen zitten. Met onze wijnen creëren we dan zelf wel een zomer, want zoals Galileo Galilei ooit zei: “Wijn is water gevuld met zon.