molinos-valle-de-calchaqui

Valle de Calchaquí: een bijzondere vallei

Donderdag 13 augustus 2015

Argentinië is een prachtig land dat zich kenmerkt door de verschillende landschappen. Een voorbeeld van zo’n unieke omgeving is de Valle de Calchaquí. Deze vallei ligt in het Noordwestelijke gedeelte van Argentinië en staat bekend om haar enorme kleurcontrasten. Bevind je je het ene moment nog in een regenwoud; het andere moment sta je midden in een bergachtige woestijn.

valle-de-calchaqui

Kennismaken met de vallei

Salta is de provinciehoofdstad en vaak het startpunt van een reis door de vallei. Het plein van de stad met de kathedraal is het vrolijke centrum met vele winkels, barretjes en het Museum of High Mountain Archeology, bekend van de drie gemummificeerde Inca kinderen.

Vanuit Salta rijd je zuidwestwaarts richting Los Cardones National Park. Dit is een enorm beschermd gebied, met een oppervlakte van 650 km2. De heuvels en ravijnen trekken veel belangstelling van toeristen. Niet geheel onlogisch, want het uitzicht en de beleving zijn fenomenaal. Ook zouden hier sporen terug te vinden zijn van de dinosaurussen en fossielen van andere uitgestorven dieren.

los-cardonnes-national-park-argentinie

Na een klein stukje noordwaarts gereden te hebben, kom je in het plaatsje Cachi. Cachi is een leuk dorpje, omringd door de besneeuwde pieken van de Andes. In het plaatsje vind je veel architectuur uit de tijd van de Spaanse kolonisatie met typische huisjes en kerkjes van klei. Hier heeft de tijd echt stilgestaan.

cachi-valle-de-calchaqui-argentinie

We rijden weer zuidwaarts en volgen de Calchaquí rivier stroomafwaarts naar Molinos. Hier kan je afslaan om Bodega Colomé te bezoeken. Een absolute aanrader! Of je gaat verder naar de Quebrada del Río de las Conchas. Een onvergetelijk, natuurlijk spektakel van eeuwenlange erosie.

molinos-valle-de-calchaqui-argentinie

De wijngeheimen van Valle de Calchaquí

Tenslotte zijn we aangekomen in de stad Cafayate. Hét centrum van de wijnbouw in de vallei. Met name de heerlijke witte Torrontés wijn wordt hier geproduceerd. Eén van de bekendste wijnhuizen is El Esteco, de maker van o.a. onze Chardonnay en Torrontés. Ook het boutique wijnhuis El Porvenir de Cafayate is hier gevestigd. Van dit huis schenken wij een op hout gefermenteerde Torrontés en een verrassende blend van Malbec en Cabernet Franc.

Het geheim van de wijnen van de Valle de Calchaquí is de hoogte. Het gebied rondom Cafayate ligt op 1.700 meter. Stroom opwaarts van de Calchaquí rivier liggen de wijngaarden van Bodega Colomé op 2.300 meter, 2.700 meter (El Arenal) en zelfs 3.111 meter (Altura Máxima). De hoogte zorgt voor een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur van soms wel 20°C en dit zorgt voor een homogene en gebalanceerde ontwikkeling van suikers, polyfenolen, kleur en zuren. Daarnaast zorgt hoogte voor een hogere concentratie van ultraviolet straling van de zon. Een mens wordt sneller bruin van deze hogere concentratie straling en een druif ontwikkelt een dikkere schil. Als bijkomstigheid ontwikkelt de druif een hogere concentratie aroma’s, kleuren en smaken.

wijngaard-cafayate-valle-de-calchaqui-argentinie

Valle de Calchaquí aan de Bergse Plas

Wil je zelf ook een wijn proeven uit de Valle de Calchaquí? Kom dan eens naar Wine bar Mendoza. Aan de Bergse Plas kun je genieten van een Argentijnse topper: de Torrontés van Bodega Colomé. Natuurlijk hebben we ook nog andere wijnen in ons assortiment.