vina-cobos-paul-hobbs

Viña Cobos: de droom van Paul Hobbs

Maandag 26 oktober 2015

Paul Hobbs wordt door het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes de Steve Jobs van de wijn genoemd. Beiden zijn absolute perfectionisten als het gaat om kwaliteit. Hobbs dankt zijn bijnaam aan zijn inmiddels beroemde wijn, waarmee hij wereldwijd succes heeft behaald: Viña Cobos Malbec Marchiori Vineyard. De 2007 jaargang werd door Wine Spectator gewaardeerd met 95 punten en door Robert Parker zelfs met de magische 100 punten!

Wie is Paul Hobbs?

Paul Hobbs (1953) groeide op in de staat New York, op een boerderij. Hij merkte daar al wat de invloed van terroir was op fruit, toen zijn vader hem appels liet proeven van hetzelfde ras, maar afkomstig van verschillende boomgaarden. De verschillen in smaken en textuur maakten enorme indruk op hem. Dat heeft dan ook invloed gehad op de manier waarop hij nu zijn wijn maakt: het begint al in de wijngaard en niet pas in de kelder.

paul-hobbs

Bodega Viña Cobos

Echt bekend begint Paul te worden als hij ingehuurd wordt door Robert Mondavi (USA), voor zijn specifieke kennis over de opvoeding van wijn in eiken vaten. Even later wordt hij onderdeel van het Opus One team; de samenwerking tussen Mondavi en Baron Phillipe de Rothschild. In 1989 komt hij voor het eerst in Argentinië als consulent van Catena Zapata. Samen met Nicolás Catena werkt hij aan de potentie van de Malbec druif en daarmee staat hij aan de basis van het huidige succes van deze Argentijnse topper.

In 1991 begint hij zijn eigen bedrijf, Paul Hobbs Winery, met steun van o.a. Nicolás Catena. Viña Cobos volgt in 1998, nadat hij Andrea Marchiori en Luis Barraud ontmoette in Californië. De vader van Andrea, Nico Marchiori, voorspelde lang geleden al dat zijn wijngaard speciaal was en wijn van grote kwaliteit zou gaan opleveren. Inmiddels is de Marchiori wijngaard in Perdriel misschien wel de beste wijngaard van het Luján de Cuyo gebied.

vina-cobos

Er worden bij Viña Cobos vijf wijnseries geproduceerd, namelijk de Cobos, Bramare Appellation, Felino, Cocodrilo en Bramare Vineyard Designation.

cobos-vina-cobos-wijn

Waardering door prestatie

Hobbs heeft zijn sporen in de wijnwereld inmiddels verdiend. Dit komt onder andere door zijn ervaringen bij verschillende wijnproducenten, zijn expertise in oak aging en kennis van het effect van verschillende grondsoorten in een wijngaard. Ook heeft hij Argentinië op de kaart weten te zetten als een land dat de beste omstandigheden biedt voor het maken van een uitstekende wijn. Hij begreep hoe de hoogte van een wijngaard medebepalend is voor de smaak.

Hobbs geeft regelmatig adviezen aan verschillende wijnproducenten over hoe zij hun wijnen kunnen verbeteren. El Porvenir de Cafayate uit Salta is zo’n producent, net als Pascual Toso en Pulenta Estate uit Mendoza.

De prestaties van Paul Hobbs hebben ertoe geleid dat hij door Robert Parker inmiddels al twee keer is uitgeroepen tot wijnpersoonlijkheid van het jaar.

Ook een glaasje Viña Cobos?

Ben je benieuwd hoe deze wijn smaakt? Of ben je er al bekend mee en heb je trek gekregen in een lekkere Viña Cobos? Dat kunnen we ons goed voorstellen. We serveren je daarom graag een glas Felino Merlot in onze wijnbar.

Benieuwd welke wijnen we nog meer schenken? Bekijk dan ook onze wijnkaart.