wijnhuis Viu00f1a las Perdices

Viña las Perdices: een bijzonder wijnhuis

Vrijdag 08 mei 2020

Wijnhuis Viña las Perdices kenmerkt zich door passie, creativiteit en kwaliteit. Deze combinatie heeft het bedrijf zowel nationale als internationale erkenning opgeleverd. We vertellen er alles over in dit blog.

Een koninkrijk bestaande uit wijnstokken, familie en werk

Viña las Perdices is opgericht door Juan Muñoz López, zijn vrouw Rosario en hun drie kinderen. Het familiebedrijf bevindt zich in Agrelo, een subgebied van de wijnstreek luján de Cuyo in Mendoza. De wijngaarden liggen in de prachtige uitlopers van het Andesgebergte, op zo’n 1000 meter boven de zeespiegel. Overdag kan de temperatuur flink oplopen, maar de nachten zijn koel. Ook valt er met minder dan 300 millimeter per jaar nauwelijks regen. De familie Muñoz omschrijft de bijzondere omgeving en hun kracht in één simpele zin: “We live in a kingdom composed of vines, family and work”.

winery Viña las Perdices

Vernoemd naar akkervogels

Toen Juan Muñoz López in Argentinië arriveerde was hij verbaasd over het grote aantal patrijzen dat er ronddwaalden. Naarmate de dagen verstreken hielden de akkervogels Juan constant gezelschap tijdens zijn lange werkdagen. Daarom besloot hij de winery ‘Viña las Perdices’ te noemen, wat in het Nederlands ‘Patrijs Wijngaard’ betekent.

Van droom naar succesvol wijnhuis

De familie Muñoz ruilde Spanje in voor Zuid-Amerika om nieuwe horizonten te verkennen. Ze arriveerden in 1952 in Argentinië, vestigden zich in Mendoza en begonnen in 1958 met de teelt van wijnstokken. De eerste 20 jaar richtte ze zich op het commercialiseren van druiven en in 1977 werd de eerste winery gebouwd. Tot 2003 werden de wijnen in bulk op de markt gebracht, zonder eigen merk. De beste wijnproducten in Luján de Cujo hebben de inspanningen van de familie gebruikt om hun eigen merken te promoten. Vanuit de fascinatie voor innovatie, passie voor terroir en de uitdaging om kwaliteitswijnen te produceren, besloten de broers Carlos en Nicolás in 2004 een winery te bouwen. In datzelfde jaar werd Las Percides in het hart van hun wijngaard in Agrelo opgericht. Medio 2006 werden de eerste eigen wijnen gebotteld.

Viña las Perdices bodega

Klassieke en unieke druivenvariëteiten

Het Agrelo landgoed heeft 93 hectare wijngaarden met 17 verschillende variëteiten en een portfolio van meer dan 50 labels. 

De voornaamste kracht van Viña las Perdices is dat het wijnhuis naast bekende druivenrassen ook vrij unieke variëteiten (voor Argentinië) verbouwt. We benoemen ze hieronder.

Rode druiven

  • Ancelotta
  • Petit Verdot
  • Tannat

Witte druiven

  • Albariño
  • Pinot Grigio
  • Riesling
  • Viognier

Internationale witte druivenrassen in Argentinië

Viña las Perdices is in Argentinië de enige producent van Albariño. Deze frisse, aromatische druivensoort is verder te vinden in Galacië (Spanje) en de Portugese Vinho Verde streek. In Portugal is het ras bekend onder de naam Alvarinho.

Pinot Grigio wordt veel in Italië verbouwd, maar komt ook voor in Frankrijk als Pinot Gris en in Duitsland als Grauburgunder. Ondanks dat de druif hezelfde is, varieert de smaakstijl. Dit komt door de geografische verschillen, zoals de grondsoort en het klimaat. Pinot Grigio wijn van Viña las Perdices heeft aroma´s van citrus en bloemen. 

Riesling wordt in Duitsland ook wel ´koningin van de druiven´ genoemd en groeit daar in bijna alle wijngebieden. Het belichaamt de Duitse wijncultuur, maar de roots ligt in de Elzas (Frankrijk). Riesling wordt steeds populairder en is tegenwoordig in diverse landen te vinden. De smaak laat zich vormen door het terroir waarin de druiven groeien. De wijn van Viña las Perdices heeft fruitige geur- en smaakaroma's, ronde bitters en hoge zuren. 

Dat Viña las Perdices deze druivenrassen verbouwt onderstreept hoe internationaal Argentinië kan zijn als wijnland.

Viña las Perdices wijnen

Viña las Perdices proeven bij Wine Bar Mendoza

Benieuwd naar Riesling, Pinot Grigio, Albariño en Ancelotta van Viña las Perdices? Goed nieuws! Ze staan bij ons op de kaart. Pinot Grigio en Albarino serveren wij per glas en Riesling en Ancelotta per fles. Zodra onze wijnbar weer geopend is, ben je van harte welkom om te komen genieten van een heerlijk drankje.