argentijns-vlees-hereford

Wat maakt Argentijns vlees zo lekker?

Dinsdag 21 januari 2014

We horen vaak dat het Argentijnse vlees erg lekker smaakt. Hoewel een gehaktbal of een rookworst op zijn tijd ook goed kunnen smaken, is het niet te vergelijken met de smaak van Argentijns vlees. Maar hoe komt dat?

Argentijnse runderen

Om te beginnen hangt het er vanaf wat voor soort runderras er wordt gebruikt en daarnaast is het belangrijk in wat voor omgeving en hoe het dier heeft geleefd. In Argentinië zijn er twee soorten runderen die het meest worden gebruikt binnen de vleesproductie, namelijk de Aberdeen Angus en de Hereford. Zij hebben alle vrijheid om rond te lopen over de pampa’s. Pampa’s zijn subtropische, natuurlijke graslanden in Zuid-Amerika. Het milde klimaat en de juiste vochtigheid dragen bij aan een uitstekende leefomgeving. Hoewel de runderen hier in Nederland ook rond kunnen lopen, hebben ze op de pampa’s veel meer ruimte en kunnen zij dus ook meer bewegen. Dit zorgt voor meer spiermassa, maar ook voor een verbeterde doorbloeding en “intra musculair” vet. Daarnaast is er ook een verschil in het gras dat de dieren eten in Argentinië en in Nederland. In Argentinië wordt o.a. gebruik gemaakt van alfalfa en klaver. Dankzij de ruime hoeveelheid regen groeien de verschillende grassoorten tot lieshoogte. De runderen leven zo natuurlijk mogelijk en er wordt geen gebruik gemaakt van groeihormonen. Daarnaast worden de runderen niet bijgevoederd met mais of graan. Dat merk je vervolgens weer aan de smaak en malsheid van het vlees.

Argentijns vlees smaakt beter door de reis

Wanneer de dieren tussen de 20 en 24 maanden zijn, worden ze geslacht bij een gewicht tussen de 400 en 460 kilo. Dit is aanmerkelijk minder gewicht dan een rund uit de intensieve veehouderij, welke 700+ kilo kunnen worden. Het vlees wordt vervolgens verdeeld in prime-cuts, vacuümverpakt, in dozen geplaatst en daarna vanuit Argentinië geëxporteerd naar andere landen. Omdat het proces van het transport een aantal weken duurt, geeft dit het vlees de gelegenheid om verder te rijpen. Het rijpen is erg belangrijk bij rundvlees. Dit heeft namelijk tot gevolg dat het nog malser wordt. Het heeft invloed op de smaak, maar ook op de hoeveelheid vocht en het bepaalt zelfs of het geschikt is voor een manier van grillen. De opslagtemperatuur ligt tussen de 0 en -1°C. Doordat het koel bewaard blijft, is het drie maanden houdbaar.

Het geheim van de Argentijn

Het geheim van de Argentijn? “Hij eet niet, maar hij geniet”, volgens een gezegde. Hij geniet van de romantiek, de warmte van de grill en van het Argentijnse vlees. Wil je ook lekker genieten? Kom dan eens langs bij Gauchos aan de Plas en combineer dit Argentijnse vlees met een goed glas Argentijnse wijn van Wine bar Mendoza.