wijngaarden andes argentinie

Wijngebieden in Argentinië: van kust tot Andes

Donderdag 21 februari 2019

Argentinië is al jaren één van de grootste wijnlanden ter wereld. De wijncultuur gaat terug tot de 16e eeuw toen Spaanse kolonisten de eerste druiven plantten. In 2014 had het land ruim 224.000 hectare aan wijngaarden. De gebieden liggen verspreid over een flink aantal provincies in verschillende delen van Argentinië. Hierdoor is het mogelijk om diverse druivenrassen aan te planten. Van Noord naar Zuid strekken de wijngaarden zich uit over meer dan 1770 kilometer! 

Het land maakt steeds meer gebruik van de grote variatie aan klimaattypes en soorten grond. De druiven in de nieuwe wijngebieden Chapadmalal en Jujuy groeien onder hele andere omstandigheden, maar leveren heerlijke wijnen.

We bespreken een aantal wijngebieden in een notendop.

wijngebieden Argentinië

De nieuwkomers Chapadmalal en Quebrada de Humahuaca

Aan de oostkust van Argentinië, in de provincie van Buenos Aires, ligt op 39 meter boven zeeniveau het nieuwe wijngebied Chapadmalal. Er werd altijd gedacht dat de oostkust te koud en nat was voor druivengroei, maar die perceptie is aan het veranderen, ondanks het risico op vorst. In Uruquay vind er immers ook wijnbouw plaats aan de oostkust, dus waarom dan in Argentinië niet, moeten ze gedacht hebben bij Bodega Trapiche. Zo’n 10 jaar geleden werden vlakbij Mar del Plata en de Atlantische Oceaan, 10 ha wijngaarden geplant. Ze begonnen met het maken van Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc en Gewurztraminer en hebben daar nu 15 ha aan toegevoegd met Albariño, Pinot Grigio en Pinot Noir.

Quebrada de Humahuaca ligt in de provindie Jujuy, in het verre noorden tegen de grens met Bolivia. Het spectaculaire, hooggelegen gebied van slechts 22 ha staat vooral bekend om de mineraalrijke groenten, maar ontwikkelt sinds 2003 steeds meer een reputatie voor de wijnen. In dit gebied is ook Finca Moya te vinden, de hoogste wijngaard van Argentinië (3,329 m), aangeplant door Claudio Zucchino van bodega Uraqui. Een oude bekende uit Mendoza, Alejandro Sejanovich, heeft ook 4 ha aangeplant onder de naam Huichaira. Volle rode wijnen zijn hier aan de orde van de dag, maar vroeg geplukte Sauvignon is ook veelbelovend.  

Belangrijke wijngebieden in de Noordwestelijke regio

Argentinië kent ongeveer tien wijnbouwgebieden, variërend van klein tot zeer groot. De provincies Mendoza, San Juan en La Rioja behoren tot de grootste gebieden. Mendoza ligt ver landinwaarts, dichtbij het Andesgebergte, en is verantwoordelijk voor maar liefst 2/3 van de wijnproductie! Ten zuiden van Mendoza-stad ligt de Uco Vallei, de subregio met groeiende internationale belangstelling. La Rioja, ten noorden van Mendoza, is het oudste wijngebied. Een ander belangrijk gebied is Salta, met de Calchaqui Vallei en de wijngaarden van Bodega Colomé, waaronder Altura Maxima.

De wijnproductie vindt voornamelijk in het westen van het land, op de oostelijke helling van het Andesgebergte, plaats. De bodem en het klimaat zijn hier namelijk ideaal voor wijnbouw. In de Mendoza-regio is vooral de Malbec een echte bekende.  

De bekendste zuidelijke wijngebieden

De meest zuidelijke wijngebieden vind je in Patagonië. Neuquén is een vrij nieuw gebied en heeft de laatste jaren een enorme groei gekend. Het ligt in een groene, vruchtbare vallei en het klimaat is warm en droog. De bodem is ideaal voor het produceren van een Pinot Noir en een Cabernet Sauvignon. Rio Negro, een grotendeels nog ongerepte streek, heeft een koel klimaat en een kalkachtige bodem. Deze omstandigheden zijn perfect voor het maken van goede witte kwaliteitswijnen, zoals Torrontes en Semillon. Ook worden hier steeds vaker licht mousserende witte wijnen geproduceerd.

De diverse wijngebieden, enorme wijnproductie en grote variatie aan wijnen maken Argentinië dus ideaal voor de nieuwsgierige wijndrinker! Kom het iets dichter bij huis ontdekken en bezoek onze wijnbar!