Wijnmakers in de spotlight II: Alejandro Vigil

Donderdag 19 september 2019

Alejandro Vigil laat zien dat je in Argentinië voortreffelijke wijn kunt maken. Twee van zijn wijnen hebben een ultieme score van maar liefst 100 punten ontvangen. We nemen je mee in de geschiedenis van deze erkende wijnmaker en vertellen over de succesvolle bodega’s Catena Zapata en Aleanna.

Alejandro Vigil in een notendop

Op 14-jarige leeftijd stopte Alejandro Vigil met school om lid te worden van een wijncoöperatie. Zijn moeder stond niet achter deze keuze waarop hij besloot om in de avonduren een opleiding te gaan volgen. Alejandro studeerde af aan de Faculteit Landbouwwetenschappen en behaalde een mastergraad in zowel wijnbereiding als irrigatiebeheer. Op 28-jarige leeftijd begon zijn carrière in het Nationaal Instituut voor Landbouwtechnologie als hoofd van de afdeling Bodemanalyse. Nicolas Catena rekruteerde hem al snel als leider van het onderzoeksteam bij bodega Catena Zapata. Alejandro streeft ernaar zijn creatieve energie te kanaliseren om de grenzen van conventionele wijnbouw en wijnbereidheid te verleggen.

Bijgedragen aan het succes van Catena Zapata

In 2002 kwam Alejandro naar bodega Catena Zapata als Hoofd Onderzoek en Ontwikkeling. Een jaar later werd hij oenoloog met als doel kwaliteitswijnen te creëren. Zijn wetenschappelijke achtergrond leidde tot belangrijke ontwikkelingen in zowel de wereld van het wijnmaken als wijngaard management.

In juli 2007 werd Alejandro benoemd tot Winemaking Director van Catena Zapata. Onder zijn leiding kreeg het wijnhuis in 2010 de titel New World Winery of the Year. In 2012 werd Catena Zapata door Wine and Spirits Magazine uitgeroepen tot Winery of the Year.

Dankzij Alejandro heeft Catena Zapata internationele bekendheid gekregen en meer dan veertig 95+ beoordelingen ontvangen van ’s werelds meest invloedrijke wijnmagazines. Denk hierbij aan publicaties als Wine Spectator, Wine Advocate en Wine Enthusiast.

Alejandro Vigil Catena Zapata

Zijn eigen bodega: Aleanna

In 2009 waren Alejandro Vigil en historicus Adrianna Catena aanwezig bij de uitreiking van de Decanter Man of the Year Award aan Nicolas Catena. Na afloop liepen de twee terug van de Argentijnse ambassade en besloten samen wijn te gaan produceren. Het moest een wijn worden die hun diepe respect voor geschiedenis en traditie zou vertegenwoordigen. Ze geloven in de inspiratie van kunst en natuur en in het maken van wijnen die voor zichzelf spreken. In het merendeel van de wijnen van bodega Aleanna speelt de Cabernet Franc een hoofdrol.

Alejandro Vigil Cabernet Franc

Verantwoordelijk voor de hoogste wijnscore ooit

Alejandro Vigirl is verantwoordelijk voor de eerste twee Argentijnse wijnen die van Luis Gutierrez, Argentinië specialist voor Robert Parker’s Wine Advocate, de perfecte score van 100 punten hebben gekregen. De toppers zijn:

  • Aleanna Gran Enemigo Cabernet Franc Gualtallary 2013
  • Catena Adrianna Vineyard River Stones Malbec 2016

Catena Zapata en Aleanna bij Wine Bar Mendoza

Catena Zapata en Aleanna behoren tot de meest gerespecteerde wijnhuizen van Argentinië. In onze wijnbar kun je de toppers zelf ontdekken. Bekijk ons aanbod op de wijnkaart en graag tot snel!