Wijnmakers in de spotlight I: Hans Vinding-Diers

Dinsdag 27 augustus 2019

Hans Vinding-Diers heeft een grote internationale reputatie en zich tot specialist ontwikkeld op het gebied van Argentijnse wijnbouw. We vertellen over zijn reis door de wijnwereld en zijn projecten ‘Noemía de Patagonia’ en ‘Chacra’.

Geboren en opgegroeid in de wijnwereld

De van oorsprong Deense Hans Vinding-Diers is geboren in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Zijn ouders waren wijnmakers op het populaire Rustenberg landgoed en produceerden in de jaren 70 een aantal uitstekende wijnen. Op vierjarige leeftijd verhuisde Hans met zijn familie naar de Bordeaux, waar zijn wijneducatie begon. Als achttienjarige ging hij naar Australië om bij Tyrrell’s Wines in Hunter Valley te werken. Sindsdien heeft Hans wijnen gemaakt in tien verschillende landen en vier continenten. Met meer dan vijftig oogsten is hij momenteel een van de meest gewilde wijnmakers van Zuid-Amerika. Zo werkt hij o.a. voor Andeluna sinds mei 2015.

Noemía de Patagonia

Hans Vinding-Diers focust zich momenteel op zijn hoofdproject ‘Noemía de Patagonia’; een bodega in de Río Negro-vallei in Patagonië. De bodega is 13 hectare groot, voornamelijk aangeplant met de Malbec-druif en mede-eigendom van zijn vrouw Noemi Marone Cinzano. De Italiaanse Noemi bezit vele vooraanstaande wijngaarden in Italië en is ondermeer bekend van de Cinzano vermouth.

Van 1998 tot en met 2002 werkte Hans als consultant voor de Humberto Canale wijnmakerij in Argentinië. Er werden speciale wijnen (Malbec, Merlot en Pinot Noir) voor de Engelse markt geproduceerd onder de naam Black River. Tijdens het opruimen van de kelder ontdekte hij wijnen afkomstig van oude Malbec-wijngaarden in de Rio Negro-vallei. Ze hadden een verrassend lekkere smaak: fruitig, elegant én fris. Te danken aan onder meer de koele nachten, zuivere omstandigheden, rijping op Franse Radoux-vaten en handwerk. Geïnspireerd door de potentie van de regio na het proeven van de exceptionele wijnen, begon een zoektocht naar een wijngaard met oude Malbec-stokken. Twee jaar later vonden Hans en Noemi een Malbec-wijngaard daterend uit 1932. Noemía was geboren.

Hans Vinding-Diers’ stijl wordt gekenmerkt door te werken met oude wijnstokken die niet geënt zijn en op hun originele wortelstok staan. Daarnaast werkt hij altijd biodynamisch. Alles met het doel om tot een maximale expressie te komen van het terroir. 

Noemía de Patagonia Malbec

Chacra

Hans Vinding-Diers is een periode betrokken geweest bij het Argentijnse Pinot Noir-project ‘Chacra’. Bodega Chacra bevindt zich ook in de Rio Negro-vallei en is in 2004 opgericht door Piero Incisa della Rocchetta, een neef van Noemi Marone Cinzano en een kleinzoon van Mario Incisa della Rochetta, de maker van de 'Super-Tuscan', Sassicaia. De wijngaarden uit 1932 en 1955 zijn beplant met oude Pinot Noir-stokken en geven wijnen van wereldklasse. Hans besloot zich volledig te focussen op Noemía en stopte daarom met dit project.

Noemía en Chacra bij Winebar Mendoza

Wij zouden geen Argentijnse wijnbar zijn als we geen heerlijke wijnen van bodega ‘Chacra’ en ‘Noemía de Patagonia’ zouden schenken. Volgens meervoudig bekroond wijnjournalist Tim Atkin behoren wijnen afkomstig van bodega Noemía en Chacra ondertussen tot de beste van Argentinië. Meer informatie over Atkin’s classificatiesysteem lees je in ons blog De Cru’s van Argentinië. De volgende toppers staan op onze kaart:

  • Noemía J. Alberto 2015 - 95 pnt Tim Atkin
  • Noemía Malbec 2014 - 97 pnt Tim Atkin
  • Chacra 55 Pinot Noir 2016 - 95 pnt Tim Atkin

Graag tot snel bij Winebar Mendoza!