Jose Galante

Wijnmakers in de spotlight III: José Galante

Dinsdag 29 oktober 2019

José Galante is Hoofd Wijnmaker bij bodega Salentein en wordt gezien als één van de meest invloedrijke wijnmakers van Argentinië. We vertellen over zijn indrukwekkende carrière en bijdrage aan de wijnindustrie.

Meer dan alleen wijnmaker

José Galante heeft Oenologie gestudeerd aan de Universiteit van Mendoza en jarenlang praktijkervaring opgedaan bij gerenommeerde wijnhuizen. Galante is meer dan dertig jaar werkzaam geweest bij de Catena Zapata Group, waar hij samenwerkte met internationale wijnconsultants en meerdere memorabele wijnen heeft gemaakt. Tijdens zijn carrière bij de Catena Groep was hij ook actief als professor aan de meest prestigieuze wijnbouwuniversiteit in Argentinië: Universidad J. A. Maza. Na jaren onderdeel uitgemaakt te hebben van de Catena Zapata Group, vond Galante het op een gegeven moment tijd voor een nieuwe uitdaging. Hij is sinds 2010 Hoofd Wijnmaker bij bodega Salentein en verantwoordelijk voor het gehele wijnportfolio. Alejandro Vigil nam het stokje over bij Catena. 

Door zijn ruime kennis en indrukwekkende carrière wordt hij beschouwd als expert en icoon van de moderne nationale wijnproductie. Hij heeft geholpen de Argentijnse wijnindustrie te transformeren, iets dat hij naar eigen zeggen deels heeft bereikt door simpelweg ‘elke dag ten volle te leven’.

Jose Galante wijnmaker 

Uitblinker in eigen stijl

Galante beheerst de kunst van het wijnmaken als geen ander. Hij is gespecialiseerd in het produceren van wijnen uit hooggelegen wijngaarden (High Altitude Vineyars) en staat garant voor de verfijnde smaak van Salentein wijnen. Een van zijn succesfactoren is de stijl die hij de wijnen geeft: authentieke terroirwijnen met een eigen identiteit.

Galante experimenteert nu al een aantal jaar op diverse hoogtes om de perfecte druif te maken. Hij heeft zich ten doel gesteld om verder onderzoek te doen naar de ontwikkelingen van Malbec op grotere hoogte. Ook is hij bezig om de initiatieven van Salentein op dit gebied verder te ontplooien. Daarnaast wil hij ontdekken hoe Malbec met andere druivenvariëteiten combineert.

Pionier op het gebied van Malbec

José Galante heeft een belangrijke rol gespeeld in de opkomst van Argentijnse Malbec. Samen met Paul Hobbs moderniseerde hij de wijnbereiding, wat resulteerde in een transformatie van de Argentijnse wijnindustrie en hoge kwaliteit. Galante en Hobbs hebben de Malbec onder het label ‘Catena Zapata’ naar de Amerikaanse markt gebracht. Ze hadden het huidige succes nooit durven voorspellen. Men werd verliefd op de volle smaak met zoete tannines en de dieprode kleur. Daarnaast past Malbec goed bij verschillende soorten gerechten, wat ook een van de succesfactoren is.

José Galante malbec

In het boek ‘The Vineyard at the End of the World’ vertelt Galante over zijn tijd met Paul Hobbs bij Catena. “De allereerste, in eikenhoutenvaten gefermenteerde Chardonnay, jaartal 1990, ging helder en fruitig het bottling proces in en kwam er bruin, flets en geoxideerd uit. Hobbs ging door het dak van woede. Na al het werk wat in de wijn was gaan zitten, werd het op het allerlaatst verprutst”, zegt Galante. “Het probleem was deels technisch – de bottling lijn was sterk verouderd – maar het achterliggende probleem was dat de techneuten van Catena niet de kennis bezaten van moderne industriële processen. Toen Hobbs informeerde naar de meetresultaten van zuurstof, om te achterhalen wat er mis was gegaan, kwam er niet alleen geen antwoord, men had geen idee waar hij het over had!”

“Om het personeel van Catena te laten zien hoe de oude pompen en pijpen, slechte hygiëne en onoplettendheid, de wijnen verwoesten, nam hij een zuurstofmeter mee en begon zuurstofniveau’s te meten. “Toen we eenmaal begonnen met meten, zagen we welke enorme fouten we altijd hadden gemaakt,” zegt Galante. “We werden knettergek van de zuurstofmeters omdat we zagen hoeveel zuurstof bij de wijn kon komen door de verouderde filters, bronzen onderdelen en slechte afsluitingen”. Om iedereen zich deze les te laten herinneren liet Hobbs golf shirts borduren met de tekst ‘Anti-oxidatie Team’ voor Galante en andere leden van het bodegateam. Uiteindelijk, na nog veel meer wijze lessen, leiden alle inspanningen tot resultaat: Catena Zapata Nicolas 1999, een Malbec en Cabernet Sauvignon blend, werd gewaardeerd met 93 punten door WineSpecator. Een unieke prestatie voor een Argentijnse wijn in die tijd!

De wijnen van bodega Catena Zapata en Salentein proeven?

Wij hebben diverse wijnen afkomstig van deze bodegas op onze kaart staan. Graag tot snel bij Wine Bar Mendoza!