Sebastian Zuccardi

Wijnmakers in de spotlight IV: Sebastián Zuccardi

Woensdag 11 maart 2020

Sebastián Zuccardi, zoon van de iconische José Alberto Zuccardi, staat samen met zijn vader in de top vijf van Argentijnse wijnmakers. In 2016 is hij zelfs uitgeroepen tot beste wijnmaker van het jaar. We vertellen over zijn succes.

Derde generatie

De van origine Italiaanse familie Zuccardi timmert al sinds 1963 aan de weg in Argentinië. Het begon allemaal met de wateringenieur Alberto Zuccardi. Hij startte in de jaren ’50 van de 20e eeuw een irrigatiebedrijf omdat in Argentinië bijna geen land- en akkerbouw kon plaatsvinden zonder kunstmatige bevloeiing. Hij ontwikkelde een irrigatiesysteem in het woestijnachtige Mendoza en plantte het eerste perceel wijngaarden aan in Maipú. Waarom wijngaarden? Om zijn kennis in de praktijk te brengen en te bewijzen dat het systeem goed functioneert. Het project bleek succesvol en inspireerde hem om een nieuw terrein te kopen ten oosten van Mendoza.

In 1985 werd de leiding van het wijnbedrijf overgenomen door zijn zoon José Alberto. Hij bouwde een nieuwe winery in Maipú en focuste zich al snel op de export. Met zijn passie en ambitie heeft hij de wijnen van het familiedomein op de wereldkaart gezet. Onder diverse labels werden wijnen van constante en hoge kwaliteit geproduceerd in het midden- en hogere segment.

Wijnhuis Zuccardi

Drie van José’s kinderen kregen een actieve rol in de organisatie. Sebastián, afgestudeerd als landbouwingenieur, werd medeverantwoordelijk voor de wijnproductie en heeft een grote rol gespeeld in de transformatie van het familiebedrijf. Onder zijn leiding worden uitzonderlijke, door terroir aangedreven wijnen geproduceerd.

Sebastian en Jose Alberto Zuccardi

Passie en respect voor terroir

Sebastián rondde in 2004 zijn studies af en vertrok vervolgens naar Frankrijk om daar ervaring op te doen. Toen hij een jaar later terugkeerde, had José zijn researchwerk bestudeerd. Hij was onder de indruk en gaf het sein om een nieuwe wijngaard aan te leggen in de Uco-Vallei.

Vader en zoon gingen zorgvuldig te werk en hebben voor het aanplanten de bodem in de diepte geanalyseerd. Ze wilden de authentieke smaken van het terroir terug laten komen in de wijnen. Daar paste ook vaten bij die geen afbreuk zouden doen aan de oogst. Betonnen cuves zonder epoxy bleken het meest geschikt. Ze gingen van start met vierkante cuves, maar waren niet tevreden met het resultaat. Daarom ontwierpen ze een eigen installatie met eivormige tronco-conische vaten van beton. Dit bleek de ultieme manier om de eigenheid van de wijngaarden in de fles te krijgen.

Vandaag de dag is Sebastián verantwoordelijk voor de productie van de wijngaarden in de Uco-Vallei. De aandacht voor terroir is serieus, de Zuccardi’s hebben meer dan 60 soorten bodems binnen de wijngaarden. Deze zijn allemaal nauwkeurig in beeld gebracht en geven andere resultaten als het gaat om druivenmateriaal. 

Wijnhuis Zuccardi Uco Vallei

Sebastián Zuccardi heeft bewezen dat ook in de Nieuwe Wereld prachtige, terroirgerichte wijnen kunnen worden geproduceerd.

Experimenteren en onderzoek voor het beste resultaat

Om de kwaliteit van de wijnen te verbeteren, probeert Sebastián samen met een onderzoeksteam het beste uit de wijngaarden te halen. Ze experimenteren met nieuwe technieken, doen ideeën op en bestuderen de diversiteit van de bodems. Sebastián brengt experimenteren naar een hoger niveau en is daarmee het toonbeeld van de moderne wijnmakers.  

Malbec op het juiste terroir

Bij de productie van Malbec wordt altijd gezocht naar de perfecte combinatie van klimaat, bodem, de hoogte van de aanplant en de werkwijze. In elke nieuwe wijn zit een terroirexpressie waarop Sebastián heeft besloten enkel het terroir op het etiket te vermelden. De druif wordt achterwegen gelaten, met uitzondering van de authentieke Bonarda. Wijnen gemaakt van dit ras hebben een bijzondere plek in het assortiment. Er is zelfs een Bonarda-wijn vernoemd naar de oma van Sebastián: Emma. Deze weerspiegelt haar heldere, charmante en eigenzinnige karakter. Zuccardi Emma is binnenkort weer bij ons verkrijgbaar. Tot die tijd hebben we de serie A Bonarda op de kaart staan.  

Honderd Parkerpunten

Sebastián Zuccardi is de tweede wijnmaker van Argentinië die beloond is met 100 punten door Robert Parker’s Wine Advocate. Het gaat om de Finca Piedra Infinita Malbec 2016. Alejandro Vigil heeft als eerste wijnmaker de perfecte score behaald. 

Meer dan Malbec

Bij Zuccardi worden wijnen gemaakt van veel verschillende druivensoorten en voor diverse doelgroepen. Van toegankelijke wijnen van de bekende rassen tot aan luxe exemplaren. Liefhebbers van onder meer Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot kunnen bij Zuccardi terecht. 

Verschillende wijnsoorten

Ons bezoek aan Zuccardi Valle de Uco

Tijdens onze laatste wijnreis zijn wij op bezoek gegaan bij Sebastián's winery in de Uco-Vallei. We hebben hem kort gesproken en hij heeft ons getrakteerd op een fles Piedra Infinita Malbec 2015. Voor meer informatie over deze geweldige reis door Argentinië verwijzen we je graag door naar ons blog.

Proeven thuis?

Gezellig langskomen bij ons zit er nu even niet in. Wijnen van Zuccardi thuis laten bezorgen kan ook via Voordeelwijnen.nl

Wij hopen iedereen weer snel te mogen ontvangen!