Winemaker Roberto de la Mota

Wijnmakers in de spotlight V: Roberto de la Mota

Woensdag 02 december 2020

Roberto de la Mota is een van de meest gerespecteerde en ervaren wijnmakers van Argentinië. Hij staat bekend om het consistent leveren van klassieke wijnen met elegantie en finesse. In dit artikel vertellen we over zijn grootste inspiratiebron, arbeidsverleden en wijnproject Mendel.

Met de paplepel ingegoten

De la Mota ontwikkelde zijn passie voor wijn al op jonge leeftijd. Hij heeft zijn hele jeugd in een bodega doorgebracht. Zijn vader Raul was wijnmaker voor de familie Arizu (eigenaar van Luigi Bosca), waar hij elke dag na school te vinden was.

In 1976 begon zijn vader met bodega Weinert. De la Mota voegde zich in 1985 bij hem en ging aan de slag als wijnmaker en wijngaardmanager. Ze werkten tot 1994 samen.

Curriculum Vitae

Zoals eerder benoemd was zijn eerste baan bij Weinert. De la Mota werd in 1994 aangesteld als wijngaardmanager bij bodega Chandon en begon in 1996 met het stille-wijnproject, waarbij hij Terrazas de Los Andes creëerde. In 1999 werd Cheval des Andes, een joint-venture met Château Cheval Blanc uit Bordeaux, gelanceerd. In 2003 begon hij zijn eigen project; bodega Mendel. De la Mota is daarnaast nog steeds consultant voor andere wijnhuizen.

Roberto de la Mota

Bodega Mendel

Roberto de la Mota richtte Mendel Wines, gelegen in Luján de Cuyo, samen op met architecte Anabelle Sielecki. Het doel was en is om wijnen te produceren die het karakter van de oude wijngaarden met malbec en cabernet sauvignon weergeven. De samenwerking met Sielecki blijkt jaar op jaar zeer succesvol.

Anabelle’s vader is de naamgever van het estate. Hij hield van het goede leven en van topklasse wijnen. Je kan de wijnen van Mendel gerust een eerbetoon aan haar vader noemen.

Het bedrijf is jong, maar de oorspronkelijke 15 hectares wijngaarden dateren al van 1926. Na de oprichting is dat verder uitgebreid. Mendel leaset grond in verschillende delen van Mendoza.

Bij Mendel produceren ze, met veel zorg en oog voor detail, fantastische ambachtelijke wijnen. Elke stap in het proces is doordacht. Ze selecteren de beste stukken wijngaard, vergisten de druiven in kleine tanks en rijpen ze vervolgens in de beste Franse eiken vaten. Naar eigen zeggen ontstaan de bijzondere wijnen door een combinatie van stokoude wijngaarden, gepassioneerde mensen, ervaring en vriendschap.

Mendel Wines

Mendel wijnen bij Wine bar Mendoza

Wij hebben diverse Mendel wijnen op de kaart staan: Semillon 2018, Malbec 2015 en Finca Remota Malbec 2015. Daarnaast hebben we in zeer beperkte oplage ook de Cheval des Andes 2017. Deze wijn kreeg van James Suckling de perfecte score van 100 punten en van Robert Parker’s Wine Advocate 97+ punten.

Cheval des Andes 2017 is niet de enige wijn met 100 punten op onze vernieuwde kaart. We schenken ook de Piedra Infinita Malbec 2016 van Sebastian Zuccardi’s Zuccardi Valle de Uco. Deze toppers bewijzen dat Argentijnse wijnen zich kunnen meten met de absolute wereldtop.

Stuk voor stuk heerlijke wijnen die je echt eens geproefd moet hebben. Hopelijk tot snel!