Wijnreis 2017: van verrassing naar verrassing

Vrijdag 24 november 2017

In de vroege ochtend (7 uur plaatselijke tijd!) staan we op Buenos Aires airport. Nog een beetje suf van de lange reis stappen we de taxi in die ons naar de wijk Palermo brengt: ons onderkomen voor de komende twee dagen. In Palermo is ons suffe gevoel meteen weg. De hippe wijk staat bol van de restaurants, bars en boetiekjes. We zijn nu echt geland in het land van het indrukwekkende Andesgebergte en de vele bodegas die ons iedere keer weer van prachtige wijnen voorzien. Dit moois wacht allemaal op ons, maar eerst is daar bruisend Buenos Aires. Klaar om door ons ontdekt te worden.

Op z’n Hollands

Een stad verkennen, dat doen wij Nederlanders op een fiets mét een Nederlandse gids. En wat een gids hebben wij. Sander Weeda van Baja Bikes leidt ons soepeltjes door de drukke straten van Buenos Aires en vertelt ons alle bijzondere verhalen die achter de rijke en uitbundige architectuur schuilgaan. We voelen het verleden dat rond de oude gebouwen hangt en zijn tegelijkertijd omringd door moderne Porteños. Die tegenstellingen van oud en nieuw, Europees en Zuid-Amerikaans, snelle metropool en relaxte Argentijnen zullen ons de komende dagen blijven verbazen.

Passie en elegantie

Het is misschien niet voor de hand liggend, maar wat je in Argentinië niet mag missen is een polowedstrijd. Wat een spektakel! Argentinië is een topland wat polo betreft en de passie is te voelen op het veld en op de tribunes. We genieten van de flamboyante Argentijnen en prachtige paarden en ruiters die ongelofelijk krachtig en wendbaar zijn. Dit hadden we voor geen goud willen missen.

Als een gaucho

Na het bruisende en overweldigende Buenos Aires maken we ons klaar om de pampa te verkennen en te beleven hoe een moderne gaucho leeft. Wat een verandering. Van de drukke metropool naar de rust van de boerderij van Fernando Llorente omgeven door weidse graslanden met ruim 2000 zwarte en rode Arberdeen Angus runderen. Waar de een de dieren prachtig vindt, denkt de ander vooral aan hoe lekker ze op een barbecue smaken.

Dat gaan we al snel ontdekken. We worden getrakteerd op een asado van bife de chorizo (entrecote), ojo de bife (rib-eye) en entraña (longhaas). En dat is nog maar het begin, want ’s avonds hebben we onze eerste wijnproeverij van de wijnen van bodegas Amalaya en Colomé. Die laatste bezit de hoogste wijngaard ter wereld. Tijdens het proeven van de bijzondere wijnen van wijngaarden van 1700 tot 3110 (!) meter hoog krijgen we van sommelier Laura Gacilazo alle ins en outs te horen. We proeven zelfs de magische Colome Malbec 2015, die op de achttiende plaats in de top 100 2017 van Wine Spectator staat. Dit is de hoogst genoteerde wijn uit Argentinië. Een uitzonderlijk pareltje dus!

Op naar Mendoza

Met de smaken van deze heerlijke wijnproeverij nog op onze tongen, maken we ons op voor nog veel meer proeverijen en wel in Mendoza! Maar eerst moeten we het stof van Buenos Aires en de pampa van ons afspoelen in het luxe Park Hyatt Mendoza hotel. Deze heerlijke plek is drie dagen lang onze uitvalsbasis voor bijzondere tripjes naar prachtige bodegas:

- Bodega Norton
Bodega Norton gaat al een tijdje mee in de wijnwereld. Het is 1895 als oprichter Edmund James Palmer Norton Mendoza ontdekt, waar hij in 1919 de wijnmakerij start. Het is niet ons eerste bezoekje aan deze gerenommeerde bodega, maar het is iedere keer weer bijzonder om de sfeer én de wijnen te proeven. In het bijzonder de:

  • Rosada Malbec 2017: een eerlijke frisse rosé
  • Lote Negro 2015: een blend van 65% Malbec en 35% Cabernet Franc uit de Uco Vallei
  • Quorum IV: Een van Malbec uit 2010, Petit Verdot uit 2012 en Cabernet Franc uit 2013. Een bijzonder project en het is extra speciaal dat wij deze wijn mogen proeven, omdat de wijn door een importverbod niet in Europa te verkrijgen is.
  • Norton Malbec 1972: Door deze wijn die we tijdens onze lunch geserveerd krijgen, voelden we ons nog specialer: 45 jaar oud en heerlijk!

- Vina Cobos
De Steve Jobs van de wijnwereld heeft zoveel bodegas in Argentinië van advies voorzien, dat we bijna vergeten dat hij zelf ook een wijnhuis heeft. We hebben het natuurlijk over Paul Hobbs en zijn Viña Cobos. De beroemde Marchiori wijngaard heeft al verschillende 95+ wijnen op zijn naam staan en wij proeven een nieuwe kanshebber: de Cobos Malbec Marchiori Estate 2015, een zeer complexe wijn met veel verschillende smaken van gedroogde bessen, chocolade en specerijen.

Andere pareltjes zijn de Cocodrilo Corte 2015, een blend van 76% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc en 9% Malbec en de Bramare Cabernet Sauvignon 2015, een complexe wijn met zachte tannines.

- Tapiz in Valle de Uco
Van twee ‘oudjes’ in de wijnwereld gaan we naar de gloednieuwe wijnmakerij van Tapiz in het San Pablo gebied in de Uco Vallei. Hier hebben we na een uitgebreide rondleiding genoten van de Classic Chardonnay 2017, de Seleccion de Barricas 2012 (Cabernet Sauvignong, Malbec, Merlot, Syrah en Cabernet Franc) en de Black Tears Malbec 2012.

- Finca Don Carlos
Dit kleine, sympathieke wijnhuis voelt als thuiskomen. De wijnen van Finca Don Carlos staan al zeven jaar op onze wijnkaart en wijnmaker Gustavo Silvestri leidt ons hoogstpersoonlijk rond. We hebben het meest genoten van de Calathus Gran Corte I 2016, de Calathus Gran Corte II 2016 en de Calathus Gran Reserva Malbec 2015.

- Bodegas Salentein
Tijdens onze bijzondere rondreis voelen we ons allemaal een beetje als de pionier die Mijndert Pon was: altijd op zoek naar uitdagingen en verrassingen. En ja, wat heeft Bodegas Salentein ons verrast. De bodega biedt een ontdekkingsreis op zich met bijzondere gebouwen, prachtige wijngaarden en overheerlijke wijnen.

We proeven de Cuvee Exceptionelle Brut Nature:  60% Chardonnay en 40% Pinot Noir met een vleugje kleur en een prachtige mousse ondanks de Charmat methode en dat is verrassend. De Charmat methode houdt in dat er een tweede gisting plaatsvindt in een vat in plaats van op de fles, zoals bij de methode traditionelle. De Primus Cabernet Sauvignon 2012, een geweldige uitgebalanceerde wijn en de Single Vineyard Late Harvest Sauvignon Blanc 2015 die een perfecte balans tussen zoet en zuur biedt, verdienen ook een benoeming.

Nog even flink genieten…

Onder de indruk van de mooie verhalen en wijnen van Salentein rijden we naar The Vines of Mendoza, een prachtig resort midden tussen de wijngaarden van verschillende ‘estate houders’. Meer dan 130 wijnmakers produceren hier hun eigen wijnen met ondersteuning van het team van The Vines.

Op onze laatste avond samen in Mendoza, laten we ons even helemaal gaan met het 7-gangendiner in restaurant ‘Siete Fuegos’ van de Argentijnse topchef Francis Mallmann. Dit is culinaire magie! Iedere gang is gemaakt op een van de zeven vuren. We genieten van een op de tong smeltende zalm in zoutkorst van de infiernillo (tussen twee vuren), lokale groenten uit de rescoldo (koken met de hete assen) en kip uit de asador (van het spit).

Na al dit genieten is het tijd om afscheid te nemen. Niet van het genieten zelf, maar van elkaar. De meesten van ons reisgezelschap gaan nog verder naar andere bestemmingen in Argentinië. Als je er dan toch bent… De reis en ook de verlengingen van de reis zijn fantastisch verzorgd door Lianne Schrauwen van Personal Touch Travel.

Een beetje meereizen?

Op 14 december hebben we bij Wine bar Mendoza een olijfolieproeverij waarbij we ook een aantal van onze wijnontdekkingen op de proeftafel zetten. Zo kun jij een beetje meegenieten van onze prachtige reis. Deelname is gratis. Meld je wel even aan via info@winebarmendoza.nl