We hebben dit jaar weer een mooie wijnreis door Argentinië gemaakt. Het was een ware ontdekkingstocht waarin we de wijngebieden en -cultuur beter hebben leren kennen. De reis begon in de veelzijdige stad Buenos Aires en van daaruit trokken we naar Mendoza en het Andesgebergte. In dit blog blikken we terug op een bijzondere, leerzame trip!
Het begon op een zaterdagmorgen in Buenos Aires. We arriveerden in het Van Boutique hotel in de bruisende wijk Palermo. De ideale wijk om letterlijk en figuurlijk te landen in 'het Parijs van Latijns-Amerika' met heel veel leuke boetiek winkeltjes en hippe horeca. Als Europese reiziger voel je je meteen thuis!
Zondag hebben we de hoogtepunten van de stad ontdekt per fiets. Net als tijdens onze wijnreis in 2017 zijn we begeleid door de Nederlandse gids Sander Weeda van Baja Bikes. Sander neemt je niet alleen mee op een reis langs alle highlights van de stad, maar ook langs de geschiedenis van het land. Het vertrekpunt op Plaza General San Martin is treffend want de geschiedenis van Argentinië begint bij de onafhankelijkheidsstrijd onder zijn leiding. Even verderop ligt het monument voor slachtoffers van de oorlog om de Malvinas (Falkland) eilanden en worden we geconfronteerd met verhalen over de dictatuur. Via de oude haven - nu hyper moderne wijk - Puerto Madero fietsen we naar La Boca, de wijk van de kleurrijke straatjes van Caminito en Boca Juniors. Hier speelde Diego Maradona in zijn jonge jaren. We laten ons vertellen dat er zelfs een kerk speciaal aan Maradona is gewijd om hem te kunnen aanbidden. Via de artistieke wijk San Telmo eindigen we onze tocht op Plaza de Mayo waar alle verhalen samenkomen: Casa Rosada met het beroemde balkon waarvanaf Evita Peron het volk toesprak in 1952, de Nationale Bank als symbool voor de monetaire problemen en de kathedraal van Buenos Aires waar Paus Franciscus jarenlang Bisschop is geweest. Na 4,5 uur fietsen en luisteren naar de verhalen van Sander zijn we goed op de hoogte van de fascinerende stad Buenos Aires, "waar niets is zoals het lijkt" (quote: Kees Elenbaas NOS-correspondent).
Leuk weetje; vanaf 2 januari 2020 om 20:30 uur is Sander te zien als gids van de familie Bauer in het RTL4-programma ‘de Bauers in Argentinië’.
Tijdens ons verblijf in Buenos Aires hebben we een spetterende tangoshow bijgewoond in Café Tortoni; het oudste (opgericht in 1858) en bekendste café van de stad.
We hebben nog een levendige food market ontdekt met leuke winkeltjes en horecagelegenheden; Mercado San Telmo.
Na een korte vlucht van 2 uur kwamen we op dinsdag aan in de stad Mendoza om de volgende dag te kunnen beginnen aan het doel van onze reis: de wijngebieden van Mendoza bezoeken. We zijn drie dagen lang kriskas door diverse delen getrokken om de beste wijnen te ontdekken. Uitvalsbasis dit keer was de lodge van Alpasión in Chacyes, Valle de Uco.
Las Compuertas (Lujan de Cuyo): Riccitelli Wines
In dit relatief kleine wijnhuis van Matias Riccitelli werden we rondgeleid door Matias zijn zus Veronica. Ook Matias zelf kwam nog even snel gedag zeggen. Matias is een exponent van een nieuwe generatie wijnmakers. Jorge Riccitelli, zijn vader, stond aan de wieg van de revival van de malbec druif en is jarenlang hoofd wijnmaker geweest bij Bodega Norton. De wijnen van Matias zijn terroir gedreven. Daarvoor bezit hij wijngaarden in verschillende gebieden in Argentinië. Dit konden we proeven in een Sauvignon Blanc uit La Carrera (Valle de Uco), een Semillon uit Rio Negro (Patagonië) en de topper Republica del Malbec uit Las Compuertas (Lujan de Cuyo).
Chachingo (Maipu): Casa El Enemigo
De bodega ‘Casa El Enemigo’ is hét gezicht van de Cabernet Franc druif. Eigenaar Alejandro Vigil bleek niet alleen een uitstekende wijnmaker, maar ook een hele goede gastheer en een niet onverdienstelijke zanger. Hier wordt echt een beleving neergezet: lekker eten, een wijnproeverij op maat en een geweldige sfeer dankzij een gitarist, die vanzelf steeds meer bijval krijgt van de bezoekers. Niet voor niets Tripadvisor's no. 1 van restaurants in Mendoza.
Gualtallary (Valle de Uco): Zorzal Wines
De hooggelegen wijngaarden van Gualtallary, waar Zorzal een deel van bezit, konden natuurlijk niet ontbreken. Zorzal is een project van de drie gebroeders Michelini. Bij bodega Zorzal kregen we uitleg over het unieke terroir van Gualtallary en werden we getrakteerd op een speciale proeverij van wijnen uit foeders en houten vaten.
Tunuyan (Valle de Uco): Bodegas Salentein
Natuurlijk maakte een rondleiding met proeverij bij Salentein ook onderdeel uit van de trip. Het is altijd een spektakel om Salentein te bezoeken en de creatie van Mijndert Pon te bewonderen. De 'barrel room' lijkt wel op de Romeinse Senaat en door de diepe ligging en de betonnen muren is het er altijd koel. Dat is in Mendoza met zomertemperaturen van 40 graden en hoger geen overbodige luxe en een enorme besparing van energie.
Paraje Altamira (Valle de Uco): Zuccardi Valle de Uco
Bodega Zuccardi Valle de Uco is de tweede en nieuwste bodega van de familie Zuccardi in Paraje Altamira. Het is onlangs uitgeroepen tot beste bodega ter wereld om te bezoeken en die reputatie maakte het waar. Wijnmaker Sebastian Zuccardi liet ons de Piedra Infinita Malbec 2015 proeven; een absolute topper.
Een 'light' lunch bestaat niet in Argentinië. Overal waar we kwamen werden we getrakteerd op prachtig gegrild rundvlees.
Het Andesgebergte is het majestueuze decor als je door de wijngebieden van Mendoza rijd. Tegelijk is de Andes dé bepalende factor voor wijnbouw in Argentinië en Mendoza. Ter hoogte van Lujan de Cuyo heeft de Andes een uitloper, de 'precordillera' en deze uitloper heeft Valle de Uco niet. Daardoor zijn er in Valle de Uco wijngaarden op 1400 meter mogelijk (Gualtallary) en komt de wind rechtstreeks vanaf de bergen van 3.000 meter hoogte waardoor het ook op 1.050 meter koeler is (Altamira).
Reden te meer om wat meer richting het Andesgebergte te gaan op onze laatste dag in Mendoza. Na een tussenstop in het stadje Tupungato hebben we een prachtige route gereden naar Estancia Las Pircas. Deze estancia is eigendom van de familie Palma, die ons gelijk een thuisgevoel gaven. Zowiezo is de gastvrijheid van Argentijnen fantastisch. ‘De Argentijnen voelen zich Europeanen in ballingschap,’ zei hun grote schrijver Jorge Luis Borges ooit en dat is te merken.
Er werden Gaucho-paarden opgezadeld voor een prachtige tocht door de groene vallei. Na afloop van de rit kregen we een overheerlijke Argentijnse Asado. De middag was er om te mijmeren en te genieten van de omgeving.
Het was een onvergetelijke, leerzame reis. Wat ons opviel is dat het belang van de wijngaard en de aandacht voor de bodem enorm is toegenomen. Men beseft dat de locatie en omstandigheden van de wijngaard een grote invloed hebben op de kwaliteit van de wijn. Dat gaat verder dan alleen de hoogte. De wijnen die gemaakt worden door Matias Riccitelli, Alejandro Vigil, de Michelini broers en Sebastian Zuccardi zijn frisser van stijl met een hogere zuurgraad en minder alcohol. Zij maken veelvuldig gebruik van foeders, amforen, betonnen vaten en betonnen eieren zoals hieronder bij Zuccardi Valle de Uco. Het gebruik van eikenhout wordt vermeden of beperkt. Ook wordt er weer eerder in het seizoen geoogst. Dit levert een nieuwe stijl wijnen op, naast de rijpere stijl gepropageerd door Robert Parker & Michel Rolland. die ons erg goed is bevallen.
Wij bieden diverse arrangementen aan voor groepen.