Zorzal Wines, Michelini brothers

Zorzal; jonge wijnmakers met een droom

Donderdag 08 september 2016

Alle groten der aarden hadden een droom en deden er alles aan om die droom waar te maken. Een droom over een bodegas in Mendoza en een droom over gelijkheid voor alle mensen is misschien niet te vergelijken. Toch moeten we aan even aan de speech van Martin Luther King denken als we het verhaal van Gerardo Michelini en zijn broers horen.

Van maatpak naar voeten in de klei

Gerardo Michelini had namelijk ook een droom. Een droom dat hij in Mendoza zou wonen, een droom dat hij en zijn broers een eigen bodegas zouden hebben en een droom dat ze de heerlijkste, pure wijnen zouden maken.

En voor die droom had Gerardo Michelini veel over. Jarenlang werkte hij hard als bankier op Mallorca met maar één ding voor ogen: ooit staat hij aan het roer staan van een wijnorganisatie.

En het lukt. In 2007 ruilt hij zijn maatpak in voor een korte broek, stapt hij vanachter zijn bureau met zijn voeten in de klei en telt hij alleen nog maar druiven.

Zoals hij zelf zegt: “Bankieren was niet het einde, het was een weg. Het was de reis om hier te komen.

De gebroeders Michelini

De levens en de rolverdeling van de broers hadden een voorbeeld in een opvoedboek kunnen zijn. Het oudste kind als verantwoordelijk en de leidinggever, het middelste kind als intelligent en de streber en het jongste kind als vrije geest en de reiziger.

Bij Zorzal is de oudste broer, Gerardo, verantwoordelijk voor de commerciële en financiële kant, Matias de bekende oenoloog en adviseur en Juan Pablo de wereldreiziger die de wijnen maakt.

Na zijn wijnstudie aan het Don Bosco College verdient Matias zijn sporen bij erkende wijnbedrijven als Luigi Bosca, Doña Paula en Finca Sophenia. Hij is nu een van de meest succesvolle wijnadviseurs van Argentinië. Juan Pablo zwerft na zijn wijnstudie de hele wereld over. Van Californië tot Frankrijk en op diverse plekken in Argentinië leert hij over extreem luxe wijnen, wijn maken op grote hoogte en de eeuwenoude wijntechnieken uit de ‘Oude Wereld’.

Extreem op elk vlak

De drie broers staan bekend om hun vurige passie en ongekende innovatiedrang. Geen wonder dat ze zich aangetrokken voelen tot Gualtallary, het meest extreme gebied van Mendoza: hoog, droog, met intens zonlicht overdag en flinke kou in de nacht. Het gebied heeft alle schijn tegen zich om er iets te laten groeien en toch doen wijnstokken het er al jaren extreem goed.

Zorzal in drie minuten:

De rocksterren van de wijnwereld

De Michelini broeders zijn een fenomeen in wijnland, de te volgen brutale voorlopers die zich niet laten beperken door de geschreven en ongeschreven regels van de wijnwereld.

Wat ze bedenken, maken ze waarheid, is het niet linksom dan wel rechtsom en dat blijft niet onopgemerkt. Het lef van de wijnmakers spreekt tot de verbeelding en wijnkenners en wijnbladen raken niet uitgepraat over Zorzal:

The Wine Advocate (één van de meest invloedrijke wijnpublicaties van de wereld): De Michelini-broers zijn intelligent, innovatief en creatief, ze houden van experimenteren en grenzen overschrijven. De wijnen zijn verfrissend en de mensen leuk en vol energie.

Wine & Spirits Magazine (een invloedrijk Amerikaans wijntijdschrift): Wijnmakers van het jaar 2012

Descorchados (De belangrijkste wijngids van Zuid-Amerika): Openbaring van het jaar (2014).

Bruce Murray, een van de investeerders van Zorzal: Het zijn krankzinnige wijnmakers, krankzinnig slim. Ze zijn niet bang om de dingen anders te doen en risico’s te nemen, het zijn eigenlijk artiesten. 

Eieren voor je geld kiezen

Een mooi voorbeeld van gaat het niet linksom dan wel rechtsom is het verhaal over de betonnen eieren om de wijn in te rijpen.

De Michelini-broers zien de vaten in Frankrijk en kunnen niet wachten om ze naar Argentinië te halen. Dat is alleen nogal een dure grap. Niet voor een gat gevangen, gaan ze op zoek naar andere mogelijkheden. Ze vinden iemand die de eieren kan namaken met behulp van foto’s. Probleem opgelost! Voor een prikkie hebben ze nu al twintig betonnen eieren.

Een houten vat geeft de wijn een kenmerkende houtsmaak mee. Is een wijn gerijpt in een betonnen ei, dan behoudt hij zijn pure smaak. En puur is waar de gebroeders Michelini van houden.

Laat die druif met rust!

Gerardo: “We ontwikkelen ons elke dag. We gaan van traditionele wijnen naar wilde wijnen en doen steeds minder met de druiven. We plukken, wachten en laten de prachtige natuur van dit gebied zijn werk doen.”

Bij Zorzal willen ze de wijn zoveel mogelijk van de grond en de omstandigheden van Gualtallary meegeven en dit is goed te proeven. De hoge mineraliteit door de kalksteengrond en de pure frisheid van de hoogte en koele nachten kenmerken iedere Zorzal wijn. Daarnaast werkt Juan Pablo met inheemse gist om de wijn nog meer van het gebied mee te geven.

Een ander verschil is het plukken van de druiven. Dit gebeurt net iets vroeger dan bij de meeste wijnmakers in Mendoza. Nog meer frisheid dus!

Unieke wijnen proeven?

Natuurlijk kan je de bijzondere wijnen van Zorzal proeven bij Mendoza. We schenken de frisse, elegante Terroir Unico Chardonnay 2014, de unieke Gran Terroir Malbec 2013 en de Eggo Tinto de Tiza uit de beroemde betonnen eieren.

Nieuw op de wijnkaart is de Pinot Noir. Wanneer kom je langs?