Back to the future: de Zuccardi familie

Woensdag 01 maart 2017

Experimenteren, state-of-the-art technieken en een onderzoekslaboratorium met jonge wijnmakers en landbouwdeskundigen, het lijkt alsof de Zuccardi familie futuristische wijnen maakt. Niets is minder waar. Al deze middelen worden ingezet om weer helemaal terug naar de basis te gaan: pure wijnen met in de hoofdrol de wijngaard en niet de nieuwste rijpings- of blendtechnieken.

Sebastián Zuccardi:  “Wijn wordt gemaakt in de wijngaard, niet in het vat.”

Met de nieuwste technieken terug naar het verleden dus. Ga je mee?

Het verleden

De meeste wijnmakers in Argentinië zijn gestart vanuit een passie. Passie voor het land of passie voor wijnen. Voor Alberto Zuccardi was het vooral een praktische overweging. Het is eind 19de eeuw als de familie van Italië naar Argentinië verhuist. Als engineer is Alberto Zuccardi verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een irrigatiesysteem in het woestijnachtige Mendoza. Om te bewijzen dat het systeem werkt, plant Alberto een wijngaard in Maipú.

Hij had het daarbij kunnen laten, maar vindt het maken van wijn zo interessant dat hij ermee doorgaat. Jaren later staat de Zuccardi familie in de top vijf van Argentijnse wijnmakers en in 2016 is zijn kleinzoon Sebastián ‘Argentijns wijnmaker van het jaar.’

Deze familie kan weleens de hele Argentijnse wijnwereld op de kop zetten, als ze dat al niet gedaan hebben.

Wat vertelt de grond ons?

Sebastian Zuccardi Argentijnse wijnen
Sebastián Zuccardi

Waar technologie in het verleden gebruikt werkt om industriële, internationale wijnen te ontwikkelen, zetten de Zuccardis het in om de bodem in kaart te brengen en daarmee ambachtelijke, streekwijnen te maken.

Het gaat niet zozeer om de druifsoort, ook niet om de plaats, maar om de grond waar de wijnstokken groeien. Als je weet waar de grond uit bestaat, dan weet je wat de wijnstokken nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen.

En dat gaat niet om alleen om de oppervlakte en ook niet alleen om het heden. De Zuccardis onderzoeken de geschiedenis van de grond en willen de onderste steen boven hebben om alle details van de grond te begrijpen en op basis daarvan hun wijnen te maken.

Sebastian Zuccard: “De uitdaging van mijn generatie is om te werken met geografische identificatie. Om te praten over de Uco Valley is te groot, de toekomst van Argentijnse wijnen ligt in de dorpen. Malbec is niet het meest belangrijke, dat is de plek waar je druiven laat groeien. Malbec is een middel om onze regio tot uitdrukking te brengen.”

Als de berekeningen kloppen…

Wat doen de Zuccardis dan met al die gegevens? Als ze de grond tot in het kleinste detail onderzocht hebben, gaan ze niet alleen kijken welke druifsoorten er het best tot hun recht komen, maar vooral wanneer deze het best geoogst kunnen worden. Ze gaan opnieuw onderzoeken en experimenteren wanneer een bepaalde druif op z’n allerbest is om er een perfecte, unieke wijn van te maken.

Ze plukken de druiven van de verschillende gebieden op hun beste moment, brengen ze bij elkaar en gaan er dan wijn van maken.

De toekomst

Als je Sebastián Zuccardi aan het werk ziet met zijn onderzoeksteam, zijn het echt jonge honden. Waar gevestigde bedrijven vaak drijven op producten die hun succes bewezen hebben, blijft deze onvermoeibare wijnmaker nieuwe dingen proberen en het beste uit zijn wijngaarden halen.

Hij noemt zijn onderzoekslaboratorium de peuterspeelzaal van de wijnmakerij. De plek waar zijn extreem jonge team vrij kan experimenteren en nieuwe ideeën kan opdoen. Zo zijn ze altijd klaar voor de toekomst.

Dit laboratorium is veel meer dan een leuk speeltje. Hier ligt waarschijnlijk de toekomst van de Argentijnse wijnwereld. Sebastián Zuccardi is een van de meest veelbelovende ‘nieuwe generatie wijnmakers’. Op zijn 34ste staat hij al aan de top en hij is niet van plan om het rustiger aan te doen.

Het heden: heerlijke wijnen bij Wine bar Mendoza

Wij volgen hem op de voet en hebben nu al drie heerlijke 90+ wijnen in huis.

Oma in een nieuw jasje: een Bonarda wijn
Met de Zuccardi Emma Bonarda 2013 heeft Sebastián bewezen dat je met de Bonarda-druif elegante topwijnen kunt maken. De wijn is 100% Bonarda afkomstig van drie verschillende wijngaarden. Hij is intens rood, fris en heeft aroma’s van rood en zwart fruit met hints van inheemse kruiden.

De wijn is vernoemt naar de oma van Sebastián Zuccardi en weerspiegelt haar persoonlijkheid: helder en charmant.

Kenners geven de wijn prachtige cijfers:
95 punten Descorchados
94 punten Tim Atkin

Bekende druif, verrassende wijn: Malbec
De Zuccardi Aluvional La Consulta 2012 is bekroond met 94 punten door het toonaangevende magazine Wine Enthusiast. Het is een complexe, volle Malbec met aroma’s zwarte bessen, pruimen en rijpe kersen, aangevuld met verse kruiden en bloemige noten van rozen en viooltjes.    

Spannende mix: Rode blend
Fris, subtiel en elegant, zo omschrijven de kenners deze bijzondere blend, Tito Paraje Altamira 2012 van 66% Malbec, 12 % Cabernet Sauvignon, 12% Ancelotti ( een Italiaanse druif uit met een hoge kleur en zuurgraad) en 10% Caladoc (een kruising tussen Garnacha en Malbec uit het zuiden van Frankrijk). Bekroond met 90 punten door Wine Spectator en 92 punten door Wine Enthusiast.