Sint-Catharinadal is het oudste vrouwenklooster van ons land en heeft een bijzondere geschiedenis. Een aantal jaar geleden besloten de zusters wijn te maken om zo hun inkomsten veilig te stellen. We vertellen er alles over.
Sint-Catharinadal werd kort voor 1271 gesticht in Vroenhout nabij Roosendaal en sindsdien bewoond door de zusters van norbertinessen. Het klooster is onderdeel van de Orde der Reguliere Kanniken van Prémontré. De norbertinessen zijn vernoemd naar de oprichter van de orde, Norbertus van Gennep.
In 1295 ontvluchtten de zusters hun klooster vanwege overstromingen en vertrokken ze naar Breda. Ze hebben ruim drie eeuwen in Breda gewoond en waren dankzij de moestuin, boomgaard, akkers en het vee zelfvoorzienend.
Rond de Reformatie ontstond politieke en religieuze onrust wat ertoe leidde dat de zusters in 1647 Breda verlieten. Ze verhuisden naar een kasteeltje in Oosterhout; De Blauwe Camer. De prinsen van Oranje beschermden Sint-Catharinadal en hebben mede mogelijk gemaakt dat het als enige klooster in Nederland onafgebroken heeft kunnen voortbestaan. Om deze reden en omdat drie leden van de Koninklijke familie zuster in Sint-Catharinadal zijn geweest, wordt het ook wel het ‘Oranjeklooster’ genoemd.
In de Franse tijd (1795-1813) werd het voortbestaan van Sint-Catharinadal weer bedreigd. De machthebbers vonden kloosters nutteloos en in strijd met de vrijheid. Alleen kloosters die zich wilden inzetten voor de zorg voor zieken, daklozen, hulpbehoevenden en verlaten kinderen mochten blijven bestaan. Het oprichten van een school voor onderwijs aan arme meisjes garandeerde het voorbestaan van Sint-Catharinadal.
Tot op de dag van vandaag wonen de zusters van norbertinessen nog steeds in Oosterhout.
De akkers van Sint-Catharinadal werden eeuwenlang gebruikt voor het weiden van koeien en het verbouwen van onder meer maïs. Met het oog op een duurzame toekomst is in 2015 een nieuwe invulling gegeven aan de agrarische gronden; wijnbouw. Er werden wijnstokken geplant van de druivensoorten Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay. In 2017 zijn de eerste druiven geplukt.
Medewerkers van MidZuid en vrijwilligers onderhouden de wijngaard en halen de oogst in het najaar binnen. Na gisting en rijping in de wintermaanden, worden de wijnen in het voorjaar door een extern bedrijf gebotteld.
De wijngaard is 7,5 hectare groot en levert een gemiddelde oogst van veertigduizend flessen wijn op. In 2019 werd het plan bekend gemaakt om de wijngaard verder uit te breiden.
De oude koeienstal is omgetoverd tot wijnhuis annex restaurant ‘De Blauwe Camer’. Hier rijpt de wijn en zijn gasten welkom voor koffie, lunches, borrels en diners.
De wijnproductie in Nederland neemt toe en de kwaliteit stijgt enorm. De wijn van Sint-Catharinadal is daar een mooi voorbeeld van. Dat het in de smaak valt, blijkt wel uit het feit dat luchtvaartmaatschappij KLM twintigduizend flessen wilde afnemen. Helaas is deze deal door de coronacrisis niet doorgegaan.
Nederlandse wijn is van steeds betere kwaliteit. Het nadeel daarvan is dat wijn ook eerder uitverkocht raakt zoals De Kleine Schorre. Met Sint-Catharinadal jaargang 2018 denken wij een goede vervanger gevonden te hebben. De mooie, zonnige zomer van 2018 heeft gezorgd voor een goed wijnjaar. Deze jaargang is goed in balans met een juiste zuurgraad. Ontdek het zelf! Wij schenken de witte blend van Auxerrois, Pinot Blanc en Pinot Gris.
Wij bieden diverse arrangementen aan voor groepen.