Ons verhaal

Bij Wine bar Mendoza zijn wij trots op onze Argentijnse wijnen en vertellen u er graag alles over! Dat doen we o.a. met een blog welke te volgen is via onze website, onze nieuwsbrief, Facebook, Instagram en LinkedIn. Ook vieren wij elk jaar in de tweede week van april Wereld Malbec Dag samen met de Argentijnse Ambassade. 

Mendoza is een provincie, een stad en een wijnstreek en is het bezoeken meer dan waard. Dat geldt overigens voor heel Argentinië en bij Wine bar Mendoza geven wij u graag reistips! Daarnaast voegen wij ook graag de daad bij het woord en organiseren groepsreizen naar Mendoza zoals in 2017 en 2019. Begin maart vindt elk jaar het oogstfeest, Vendimia, plaats in de stad Mendoza.

Historie

De Argentijnse wijnmarkt dreef tot ver in de 20e eeuw vrijwel geheel op binnenlandse consumptie. Deze bedroeg bijna 100 liter per jaar per Argentijn en was van matige kwaliteit en kwam mede daardoor nauwelijks de grens over. De grote doorbraak dateert van 1989 toen na een democratische omwenteling de wijnconsumptie drastisch daalde en producenten hun heil in het buitenland moesten zoeken. Om daar poot aan de grond te krijgen moest er echter veel worden verbeterd en dat hebben de Argentijnen sindsdien met grote ijver gedaan. Malbec is inmiddels over de hele wereld bekend als dé druif van Argentinië. Nicolás Catena, 3e generatie eigenaar van Catena Zapata, wordt beschouwd als de grondlegger van deze wederopbouw. Een opkomende wijnmarkt in de Verenigde Staten heeft ook veel bijgedragen aan het succes van Malbec, waarbij Michel Rolland en Robert Parker een grote rol hebben gespeeld.

De Argentijnen hebben ook veel hulp gehad uit het buitenland. Sprekend voorbeeld is Bodega Norton in Lujan de Cuyo, Mendoza. Bodega Norton dateert uit 1895 maar werd in 1989 door de Oostenrijkse kristalkoning Gernot Langes-Swarovski overgenomen. Swarovski investeerde een vermogen en is nu eigenaar van één van de meest geavanceerde wijndomeinen ter wereld. Of Bodegas Salentein in Valle de Uco, Mendoza. De droom van Nederlander Mijndert Pon, die in 1990 uit de dagelijkse leiding van Pon Holdings (importeur van o.a. Volkswagen) stapt en per toeval in Mendoza terechtkomt en er besluit te gaan investeren. Later voegt hij daar nog Callia & Pyros aan toe uit het noorderlijker gelegen San Juan. Inmiddels is Bodegas Salentein een gevestigde naam, mede dankzij het werk van wijnmaker Jose (Pepe) Galante.

Wijngebieden

In tegenstelling tot veel wijnlanden heeft Argentinië een landklimaat. Om toch aan de broodnodige verkoeling te komen speelt de hoogte van de wijngaard een hele belangrijke rol. Zo zijn er wijngebieden te vinden in het uiterste Noorden, zoals Altura Maxima op 3011 meter en in het uiterste Zuiden, zoals Rio Negro in Patagonië op 300 meter. Zelfs in de buurt van Buenos Aires wordt wijn verbouwd en als 3.011 meter nog niet genoeg is, groeien er nu ook druiven op 3.329 meter!

Mendoza
Dit centrale, hooggelegen gebied rond de Rio Mendoza is met grote afstand het belangrijkste wijnbouwgebied in Argentinië. De streek ligt 850 tot 1.700 meter boven zeeniveau. In Mendoza zijn de grootste en meest ervaren wijnbouwers van Argentinië gevestigd. Gezamenlijk nemen zij de productie van een groot deel van de Argentijnse wijnexport voor hun rekening. Binnen Mendoza wordt onderscheid gemaakt tussen Lujan de Cuyo en Valle de Uco. Lujan is het traditionele gebied waar de allereerste bodega's zich gevestigd hebben. De Uco vallei is het gebied wat sinds 1990 tot bloei is gekomen. Met Paraje Altamira en Gualtallary heeft de Uco vallei twee potentiële gebieden binnen haar grenzen met Grand Cru status.

Salta
Valle de Calchaqui in de provincie Salta is met ruim 1700 meter nog noordelijker en daarom nog hoger gelegen dan Mendoza. De zon schijnt er intens, het temperatuurverschil tussen dag en nacht is vaak meer dan 20 graden. Door de sterke UV-straling van de zon krijgen de druiven een dikke schil, een intense kleur en een sterke, volle smaak. Het is één van de broedplaatsen van de Torrontés-wijn, die beschouwd wordt als het visitekaartje van de Argentijnse witte wijnproductie. De Torrontés is een volledig Argentijnse wijnvariatie en een natuurlijke kruising tussen de ‘Muscat de Alejandro’ en de missie-druif die lokaal ‘Criolla Chica’ wordt genoemd. Beroemde producenten uit Salta van Torrontés zijn o.a. Bodega Colomé en El Porvenir de los Andes.

Druivensoorten

Malbec is met 21% het meest aangeplant in Argentinië, gevolgd door Bonarda (9%), Cabernet Sauvignon (7%) en Syrah (6%). Torrontés is het meest aangeplant van de witte druiven met 5% van het totaal aan wijngaarden, gevolgd door Chardonnay (3%). Op het gebied van kwaliteit timmeren Cabernet Franc, Pinot Noir en Sémillon stevig aan de weg en zorgen daarmee voor steeds meer 90+ punten wijnen op onze kaart.

Malbec komt van oorsprong uit de Cahors, Frankrijk en werd in het pre-phylloxera tijdperk veelvuldig gebruikt in de beroemde blends van de Bordeaux. De banden met deze beroemde streek zijn nog zeer innig. Elk wijnhuis rekent haar 'Bordeaux-blend' tot haar iconische wijn. Cabernet Franc, Petit Verdot en Tannat worden niet alleen gebruikt voor deze blends, maar worden ook zelfstandig op de markt gebracht. Zo serveren wij een 100% Petit Verdot van Vistalba, het wijnhuis van Carlos Pulenta.

Bodegas

Beroemde wijnhuizen in handen van 3e of 4e generatie Argentijnse families zijn o.a. Catena Zapata, Luigi Bosca en Zuccardi. Ook is de kunst enige tijd afgekeken door medewerkers van deze huizen om uiteindelijk zelfstandig verder te gaan. Voorbeelden hiervan zijn Alejandro Sejanovich en Susana Balbo, die beiden een verleden hebben bij Catena. De nieuwe generatie klopt ook aan de deur met o.a. Matias Riccitelli, de zoon van Jorge Riccitelli, die jarenlang zeer succesvol wijnmaker is geweest bij Bodega Norton en Sebastian Zuccardi, 3e generatie wijnmaker. 

Daarnaast zijn er wijnhuizen bijgekomen in de laatste 20 jaar, die op basis van hun kwaliteit ook veel faam hebben vergaard, maar in buitenlandse handen zijn.  Steun en toeverlaat van Nicolás Catena, de grondlegger van de wederopbouw en Mr Malbec genoemd, was de Amerikaan Paul Hobbs. Het succes van de Californische wijn was de grote inspiratiebron voor Catena. Na veel advieswerk te hebben verricht voor Catena in de jaren '90 is hij zijn eigen bodega begonnen Viña Cobos. Samen met de wijnen van Achaval Ferrer behoren de wijnen van Cobos tot de absolute top. Moët & Chandon was al in de jaren '60 op zoek naar nieuwe gebieden en produceert mousserende wijnen onder de naam Chandon en stille wijnen onder de naam Terrazas de los Andes. Terrazas werkt weer samen met Cheval Blanc, een beroemd wijnhuis uit de Bordeaux, om Cheval des Andes te maken, één van de beste blends uit Mendoza.

Daarmee is Argentinië misschien wel het meest dynamische wijnland op dit moment. De invloeden van buitenaf zorgen voor innovatie, vernieuwing en de wil om te experimenteren. De grote diversiteit van Argentijnse wijn is het uitgangspunt van onze wijnkaart. Wij nodigen u graag uit om hiervan te komen proeven!