Mendoza

Bij Wine bar Mendoza zijn wij trots op onze Argentijnse wijnen en vertellen u er graag alles over! Dit doen we o.a. met een drie wekelijkse blog welke te volgen is via onze website, Facebook, Twitter of LinkedIn Pulse.

De ontwikkeling van de Argentijnse wijn is relatief jong en leest als een spannend jongensboek.

De Argentijnse wijnmarkt dreef tot ver in de 20e eeuw vrijwel geheel op binnenlandse consumptie. Deze bedroeg bijna 100 liter per jaar per Argentijn en was van matige kwaliteit en kwam mede daardoor nauwelijks de grens over.
De grote doorbraak dateert van 1989 toen na een democratische omwenteling de wijnconsumptie drastisch daalde en producenten hun heil in het buitenland moesten zoeken. Om daar poot aan de grond te krijgen moest er echter veel worden verbeterd en dat hebben de Argentijnen sindsdien met grote ijver gedaan.

Sprekend voorbeeld is wijnhuis Bodega Norton in Mendoza River Valley. Bodega Norton werd in 1989 door de Oostenrijkse kristalkoning Gernot Langes-Swarovski overgenomen van oprichter Sir Edmund James Palmer Norton. Swarovski investeerde een vermogen en is nu eigenaar van één van de meest geavanceerde wijndomeinen ter wereld.

Mendoza is een provincie, een stad en een wijnstreek en is het bezoeken meer dan waard. Dat geldt overigens voor heel Argentinië en bij Wine bar Mendoza geven wij u graag reistips!

Wijngebieden

Mendoza
Dit centrale, hooggelegen gebied rond de Rio Mendoza is het belangrijkste wijnbouwgebied in Argentinië. De streek ligt 850 tot 1.067 meter boven zeeniveau. Aangezien een koele wind van zee ontbreekt, moet de noodzakelijk verkoeling komen van de hoogte van de wijngaard.

Omdat daar nauwelijks regen valt, moeten de wijngebieden worden geïrrigeerd. Dat gebeurt met het heldere smeltwater uit het Andes-gebergte, waarmee de Rio Mendoza wordt gevoed. Als resultaat worden veel Argentijnse wijnen op spontane wijze biologisch geproduceerd.

In Mendoza zijn de grootste en meest ervaren wijnbouwers van Argentinië gevestigd. Gezamenlijk nemen zij de productie van een groot deel van de Argentijnse wijnexport voor hun rekening.

Luján de Cuyo
Luján de Cuyo is één van de twee grote wijngebieden in de Provincia de Mendoza. De wijngaarden liggen op de uitlopers van het Andesgebergte. Wijnen afkomstig uit Luján de Cuyo gaan door voor de beste van Argentinië. Het is de eerste streek van Zuid-Amerika, waar men een beschermde herkomstbenaming heeft ingevoerd. Het bedrijf dat aan de wieg heeft gestaan van de modernisering van de Argentijnse wijn en met name de Malbec, is Bodega Catena Zapata. Nicolás Catena, ook wel Mister Malbec genoemd, is één van de grondleggers van het onderzoek naar de invloed van terroir op de Malbec druif. Resulterend in prachtige Malbec wijnen zoals Catena Zapata Adrianna Vineyard 2007, Catena Zapata Nicasia Vineyard 2008 en Catena Zapata Argentino 2007. Deze wijnen kregen respectievelijk 95 punten, 91 punten en 94 punten van Wine Spectator en behoren daarmee tot de allerbeste wijnen ter wereld.

Salta
De Colomé Altura Maxima in de noordelijke provincie Salta is met ruim 3000 meter de hoogst gelegen wijngaard ter wereld, en de oudste van Argentinië. De zon schijnt er intens, het temperatuurverschil tussen dag en nacht is vaak meer dan 20 graden. Door de sterke UV-straling van de zon krijgen de druiven een dikke schil, een intense kleur en een sterke, volle smaak. Het is één van de broedplaatsen van de Torrontés-wijn, die op de internationale markt wordt beschouwd als het visitekaartje van de Argentijnse wijnproductie. De Torrontés is een volledig Argentijnse wijnvariatie.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Argentijnse wijnen? Lees dan iedere 3 weken onze blog of meldt u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.